DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Børnehavebørn lærer nye ord – og skaber ro hos demente
Foto: Colourbox

Børnehavebørn lærer nye ord – og skaber ro hos demente

Børnehave og plejecenter i Hillerød har udviklet et nært samarbejde med ugentlige besøg. Det er godt for både børnene og de ældre

HILLERØD: Lige ved siden af plejecenter Bauneparken i Skævinge ligger børnehaven Myreturen. Og ved særlige lejligheder har børnehaven været på besøg og har sunget for de ældre på plejecentret. Men siden jul har børnehaven og plejecentret udvidet samarbejdet, så børnehaven nu kommer på besøg med mindre grupper på 4-5-årige børn hver uge, fortæller kommunen.

- Vi ville gerne have en tættere relation til børnehaven. Som ældre på et plejecenter får man meget omsorg, men man har som menneske også brug for at give omsorg, og her tænkte vi, at børnene var en god indgangsvinkel, fortæller Tina Pletner Madsen, som er sygeplejerske på Bauneparken. Og i børnehaven blev ideen med flere besøg modtaget positivt:

- Der er mange børn, der aldrig har været på et plejecenter. De kender deres bedsteforældre, men de kommer ikke med på besøg, hvis familien kommer på plejehjem. Vi arbejder meget med relationer i børnehaven, og her var der en god mulighed for at lære børnene om relationer, og om livet i al almindelighed, fortæller leder Eva Vester.

Derfor besluttede børnehave og plejecenter at lave et helt pilotprojekt. Otte børn på 4-5 år kommer i en periode over og møder den samme gruppe ældre på plejecentret. Efter en periode, kommer otte nye børn over og møder en ny gruppe ældre og så videre. Og det har foreløbig været en stor succes.

Lidt beklemte i starten
- Børnene synes, at det er vældigt spændende. Nogle har været lidt beklemte i starten, men der går ikke lang tid, før de føler sig godt hjemme, og de har lært rigtig meget af det. De får nogle gode snakke med de ældre, som gerne viser ting frem for dem, synger med dem og så videre, siger Eva Vester, og Tina Pletner Madsen fra Bauneparken supplerer:

- Vi har oplevet, hvordan stærkt demente beboere er livet gevaldigt op. Blandt andet har vi en svært dement beboer, som ikke har talt i meget, meget lang tid, men som pludselig begyndte at tale og tegne med et barn. Vi kan mærke, at børnenes besøg skaber meget ro hos de demente, og at de pludselig kan nogle ting, de ellers havde glemt. De kan måske ikke huske børnene fra gang til gang – men de forbinder børnene med noget godt, og liver meget op, når de ser og hører børnene, siger Tina Pletner Madsen.

Det er dog ikke kun demente beboere, der har glæde af besøgene. Også de øvrige beboere på plejecentret nyder, når der pludselig lyder barnestemmer i fællesrummene.

Når børnene kommer på besøg på plejecentret, mødes de med de ældre, der har lyst, i fællesrum over en historie, lidt sang, kreative sysler og lignende. Men efterhånden er det helt normalt, at børnene smutter ind til de ældre i deres boliger og får lange gode snakke.

Smutter selv forbi
- Børnene lærer rigtig meget af de her besøg. De kommer i små grupper, der er tid til fordybelse og til at få talt godt med de ældre. Ofte er der ord, de ældre bruger, som børnene ikke kender, og så bruger vi tid på at tale om ordene og deres betydning, så for deres sprogforståelse er det også et rigtig godt projekt. Når vi kommer hjem i børnehavne, er der altid mange ting og begreber, der skal snakkes om og bearbejdes, og det er tydeligt, at det er meget lærerigt for børnene, siger Eva Vester.

Der er for tiden to grupper børn, der besøger to grupper ældre indtil sommerferien, men det er håbet at fortsætte det gode samarbejde.

- Det kræver en del arbejde, både fra vores side og fra børnehavens. Det kommer bestemt ikke af sig selv. Børnene skal forberedes, og det skal de ældre faktisk også. Nogle af de ældre har også været lidt skeptiske, men det er stort set gået over, når børnene har været her. Og gevinsterne har vist sig så store, at vi håber, at vi kan blive ved med at mødes ugentligt, siger leder af Bauneparken Anni Anker Thomsen.