
Børns Vilkår kunne i sidste uge fortælle, at der nu er flere retssager mod kommunerne på vej i sager om grove svigt af børn. Det er første gang i Danmark, at der kommer domstolssager mod myndigheder for svigt af børn, og den udvikling er stærkt bekymrende, mener formanden for Børne- og Kulturchefforeningen, Eik Møller.
- Jeg mener, at vi bør tænke alvorligt over, hvad det for konsekvenser, det kan have at gå ned af det her spor. Det minder mig om engelske og amerikanske tilstande, hvor man vil placere et skyldsansvar, hver gang man føler sig uretfærdigt behandlet. Og er det virkelig en udvikling vi ønsker?, siger Eik Møller.
Folketinget beviligede i 2012 otte mio. kr. til Børns Vilkår, så organisationen kan støtte børn og unge i erstatningssager mod offentlige instanser. En af dem er den såkaldte Tøndersag, hvor den ældste datter for nylig har fortalt sin version af sin opvækst og de efterfølgende oplevelser igennem det kommunale system.
- Gennem de senere år har der været lovgivet meget om, hvad kommunerne skal gøre i børnesager, men det næste spørgsmål er så: Hvordan får man kommunerne til at overholde de regler? Ved at gøre det klart for dem, at de nu kan blive stillet til ansvar også økonomisk, er det håbet, at reglerne i højere grad bliver fulgt, siger Ingrid Hartelius Dall, børnerettighedsjurist i Børns Vilkår til Politiken.
- Vi skal ikke have ondt af lederne og medarbejderne i kommunerne, de må gerne stilles til ansvar, og det er det, vi har Ankestyrelsen til. Men i en retssag handler det om skyld, og der skal altid placeres et ansvar. Det mener jeg er en uhensigtsmæssig udvikling, som man kan se i andre samfund, og jeg kan frygte, at det vil sprede sig til andre områder end sager om omsorgssvigt, siger Eik Møller.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.