Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Blot tre mennesker valgte kommunaldirektør i Fredericia
Det er "helt ufatteligt", at der kun har været tre personer til stede ved ansættelsen af tidligere kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe i 2018, lyder det fra kommunalekspert ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Blot tre mennesker valgte kommunaldirektør i Fredericia

Jacob Bjerregaard havde kun to af sine nærmeste fortrolige med, da Annemarie Zacho-Broe fik jobbet som kommunaldirektør. Dansk rekord, mener ekspert.

FREDERICIA: Blot tre personer bestemte, da Annemarie Zacho-Broe i 2018 blev Fredericias nye kommunaldirektør, selvom der normalt er mange flere i ansættelsesudvalget, når kommuner finder deres nye topchef. Derfor kalder kommunalekspert ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, ansættelsen ”meget usædvanlig”:

- Det er helt ufatteligt. Normalt er der 10 til 15 personer, nogle gange helt op til 20 i sådan et ansættelsesudvalg. Det er formentlig dansk rekord, at der kun sidder tre, når man skal besætte så vigtig en stilling, siger Roger Buch, som har fulgt Fredericia-sagen tæt, til TV Syd.

Ofte er hele økonomiudvalget med sammen med ledere og medarbejderrepræsentanter, når kommunerne søger sin øverste direktør. Da Fredericia tilbage i 2014 ledte efter en kommunaldirektør, var der eksempelvis otte personer i ansættelsesudvalget. Jacob Bjerregaard sad ved bordenden, og ved bordet sad også blandt andre viceborgmester Susanne Eilersen (DF) og 2. viceborgmester Ole Steen Hansen (S).

Sådan har mønsteret også været efterfølgende. For eksempel var der ni medlemmer i det udvalg, som sidste år ansatte en ny koncerndirektør i Fredericia, mens ansættelsesudvalget talte otte personer, da kommunen skulle finde en koncernchef for Social- og Handicap. Umiddelbart er det kun ansættelsen af Annemarie Zacho-Broe, der skiller sig markant ud.

Tegn på, at der har været noget galt

Ansættelsesudvalg var også alene om at kigge på ansøgninger. Normalt er der et konsulentfirma med, når man skal finde kandidater til den øverste hylde. For eksempel var Mercuri Urval med i hele processen i 2014, og Lundgaard Konsulenterne tog imod ansøgninger, da kommunen søgte en kommunaldirektør i 2012.

- Jeg har aldrig hørt om andre kommuner, der har ansat topchefer uden at have et konsulentfirma ind over. Så kan man ikke kan lade være med at tænke på, om det hænger sammen med den berømte nære forbindelse, der muligvis har været mellem borgmesteren og kommunaldirektøren, siger Roger Buch.

Jobopslaget blev offentliggjort den 25. april 2018. Der var ansøgningsfrist allerede den 9. maj. Det vil sige blot 14 dage senere, hvilket også er usædvanligt. Den daværende borgmester, Jacob Bjerregaard, stod i spidsen for det udvalg, som ansatte kommunaldirektøren. Udvalget talte også økonomi- og personaledirektør Tommy Abildgaard og fællestillidsrepræsentant Helle Bang Andersen.

Tommy Abildgaard bliver nu også fyret, efter en advokatundersøgelse og interne undersøgelser har vist, at ikke alt er gået efter bogen i Fredericia. Blandt andet er der i en række tilfælde betalt regninger, uden at det fremgik, hvad pengene var brugt til. TV Syd har forgæves forsøgt at få en kommentar fra alle tre medlemmer af ansættelsesudvalget.

eo