Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Arbejde i udkanten skal give rabat på studielån

Morten Messerschmidt (DF) foreslår reduktion i studielån som en vej til at skabe vækst i udkantsområder

Studerende med lån til op over begge ører skal fremover kunne få en økonomisk gevisnt ved at tage arbejde i de danske yderområder. Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt.

Han vil på partiets sommergruppemøde foreslå, at sanere studielån for mennersker, der flytter til udkantsområder efter endt uddannelse.

- Det kan ikke være rigtigt, at Danmark ikke kan lave et incitamentssystem, som gør det interessant at flytte til udkantsområder for at arbejde, siger Morten Messerschmidt.

Hans forslag går på at skabe vækst i områder som Bornholm, Lolland, Falster, Vestjylland ved at give op til 10 procents sanering af studielån pr. år man arbejder i en såkaldt "tiltagszone" eller maksimalt 25.000 kr. pr. år.

Zonerne vil blive defineret på forhånd og unge med studielån til "op over begge ører" vil på denne måde inden for en overskuelig fremtid komme af med deres tyngende gæld, samtidig med, at det vil gavne de lokale områder, som har mere end svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

- Senest besøgte jeg den bornholmske virksomhed Hasle Refractories, hvis største problem var, at de ikke kunne finde en produktchef på øen. De havde ansøgt i seks måneder, siger Morten Messerschmidt.

Inspiration fra Norge

Inspirationen kommer fra en lignende model i Norge. I de såkaldte 'tiltagszoner' har borgerne er række fordele som lavere skat, ingen elafgift på forbrug og sanering af studiegæld.

Ifølge Morten Messerschmidt har det i disse områder vist, at folk der efter endt uddannelse flytter til en tiltagszone og bosætter sig der i en årrække, faktisk hænger ved - også efter at studiegælden er afbetalt. Det er nemlig i de første år efter endt uddannelse, at man stifter familie og møder nye bekendtskaber, som er grundlaget for et godt socialt miljø

- Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne gøre det samme i Danmark. Vi skal bare skabe et ordentligt incitament. Her har vi løsningen. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, men simpelthen bare låne den norske model, siger Morten Messerschimdt.

krn