
Studerende med lån til op over begge ører skal fremover kunne få en økonomisk gevisnt ved at tage arbejde i de danske yderområder. Det mener Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt.
Han vil på partiets sommergruppemøde foreslå, at sanere studielån for mennersker, der flytter til udkantsområder efter endt uddannelse.
- Det kan ikke være rigtigt, at Danmark ikke kan lave et incitamentssystem, som gør det interessant at flytte til udkantsområder for at arbejde, siger Morten Messerschmidt.
Hans forslag går på at skabe vækst i områder som Bornholm, Lolland, Falster, Vestjylland ved at give op til 10 procents sanering af studielån pr. år man arbejder i en såkaldt "tiltagszone" eller maksimalt 25.000 kr. pr. år.
Zonerne vil blive defineret på forhånd og unge med studielån til "op over begge ører" vil på denne måde inden for en overskuelig fremtid komme af med deres tyngende gæld, samtidig med, at det vil gavne de lokale områder, som har mere end svært ved at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.
- Senest besøgte jeg den bornholmske virksomhed Hasle Refractories, hvis største problem var, at de ikke kunne finde en produktchef på øen. De havde ansøgt i seks måneder, siger Morten Messerschmidt.
Inspiration fra Norge
Inspirationen kommer fra en lignende model i Norge. I de såkaldte 'tiltagszoner' har borgerne er række fordele som lavere skat, ingen elafgift på forbrug og sanering af studiegæld.
Ifølge Morten Messerschmidt har det i disse områder vist, at folk der efter endt uddannelse flytter til en tiltagszone og bosætter sig der i en årrække, faktisk hænger ved - også efter at studiegælden er afbetalt. Det er nemlig i de første år efter endt uddannelse, at man stifter familie og møder nye bekendtskaber, som er grundlaget for et godt socialt miljø
- Jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne gøre det samme i Danmark. Vi skal bare skabe et ordentligt incitament. Her har vi løsningen. Vi behøver ikke opfinde den dybe tallerken, men simpelthen bare låne den norske model, siger Morten Messerschimdt.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.