Fire ud af ti lærere, der har læreruddannelsen som højest fuldførte uddannelse, arbejdede i 2020 uden for folkeskolen. Det viser en ny analyse, som AE-rådet har lavet for Danmarks Lærerforening.
Ud af i alt 71.200 uddannede lærere på arbejdsmarkedet i 2020 var de 28.400 ansat uden for folkeskolen. Det er en stigning på 1.900 lærere siden 2017. Det oplyser Danmarks Lærerforening.
- Tallene peger på, at mange læreruddannede starter deres arbejdsliv i folkeskolen, men så falder fra. Det er derfor afgørende, at folkeskolen formår at fastholde lærerne - gerne hele arbejdslivet. Vi skal styrke både rekrutteringen og fastholdelsen af læreruddannede i skolerne, for vi ved, at den uddannede lærer har en afgørende betydning for elevernes faglige og sociale udvikling, siger formand i Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.
Nyuddannede tilvælger folkeskolen - ældre fravælger
Analysen viser, at cirka to-tredjedele af de nyuddannede lærere har beskæftigelse i folkeskolen i deres første år på arbejdsmarkedet. Analysen viser samtidig, at mange forlader folkeskolen igen efter relativt kort tid.
Andelen af læreruddannede, der arbejder i folkeskolen topper 3-4 år efter dimmission, hvor 67, 2 pct. er ansat i folkeskolen og 32,8 pct. er i andet job eller på privatskole. Herefter falder lysten til at undervise i folkeskolen tilsyneladende, for når lærere har været uddannet i mere end 15 år, er det kun 56,7 pct., der fortsat er i folkeskolen, mens 43,3 pct. har fundet job et andet sted.
Analysen viser, at cirka 10.000 af de læreruddannede uden for folkeskolen arbejder på private grundskoler. Derudover er knap 17.000 ansat i andre brancher.
Læs analysen ”4 ud af 10 læreruddannede arbejder ikke i folkeskolen” her.
sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.