
AARHUS: Et forslag om, at jobansøgeres alder, køn og etnicitet skal anonymiseres i en toårig forsøgsperiode, skal nu omsættes til en mere konkret model, som skal afprøves i enkelte udvalgte afdelinger af Aarhus Kommune.
Det vedtog byrådet onsdag aften. Når modellen er klar, skal den igen behandles i byrådet.
De anonyme ansøgninger skal sikre, at ansøgere indkaldes til samtale efter kvalifikationer og ikke, fordi de lever op til ubevidste forestillinger om, hvordan den rette kandidat skal se ud.
R, V, SF og EL stod bag forslaget, og også borgmester Jacob Bundsgaard (S) støttede takterne i forslaget.
- Det har jo været intentionen i utroligt mange år at ansætte efter kvalifikationer, men vi ved også godt, at der kan være noget bias i den måde, man udpeger kandidater, erkendte han.
Hvor dyrt og bøvlet bliver det?
Flere ordførere var dog betænkelige ved især de økonomiske og praktiske konsekvenser. Hvor meget bøvl vil det give at anonymisere alle ansøgninger?
Christian Baller (K) henviste til, at et lignende forsøg i København i 2007 blev droppet igen, fordi resultatet ikke stod mål med indsatsen. Et argument, som Mahad Yussuf (R) forsøgte at imødegå med en kommentar om, at digitaliseringen er kommet langt siden 2007.
Henrik Arens (NB) forudså, at det bliver et kæmpearbejde med en lille effekt, hvis CV'er og ansøgninger skal renses for alt, der afslører fx alder.
- Det er i underbevidstheden, meget frasortering ligger. Jeg vil hellere, at der bliver mere fokus på det i HR-afdelingerne. Det vil gavne mere, mente han.
Jakob Søgaard Clausen (DF) kaldte det "lidt et tosset forslag" og spurgte, om medarbejdere så skal smække røret på, når en ansøger ringer for at høre om et job?
Men et flertal støtter altså, at der nu arbejdes videre med forslaget i forvaltningen, og at en model for et forsøg inden udgangen af 2022 bliver fremlagt til politisk behandling.
Sorte streger
Mens forberedelserne står på i Aarhus, har man allerede afprøvet modellen hos videnscentret Kvinfo. Ni gange faktisk, fortæller direktør Henriette Laursen.
Kvinfo har blandt andet afprøvet modellen, fordi man gerne vil have flere mænd ansat. De ni gange, en stilling er blevet besat efter anonymisering af ansøgninger, er det tre gange blevet med en mand.
Henriette Laursen er da også begejstret for metoden trods praktiske udfordringer.
- Jeg vil unde alle at prøve det. Det er en ret utrolig oplevelse af at miste det, man normalt søger efter i en ansøgning. Når det er væk, kan man pludselig mærke, hvor meget vægt man ubevidst tilllægger alder, køn og etnicitet, siger hun.
Ansøgeren skal spille med
Kvinfo fik sine praktikanter til at gennemgå ansøgningerne og sætte sorte streger over de oplysninger, som ansættelsesudvalget ikke måtte kende.
- Vi er jo en forholdsvis lille organisation, så hvis man vil gøre det i stor stil, skal man have systemer til det. Mit indtryk er, at de systemer er ved at blive udviklet nu, siger hun.
De foreløbige erfaringer hos Kvinfo er, at det skal kommunikeres meget klart til ansøgerne, hvad man har gang i, og at de skal tage højde for det, når de skriver ansøgningen. Hvis man med håndkraft skal sværte alt over, der røber køn, alder eller etnicitet, bliver det omfattende.
- Hvis ikke ansøgerne hjælper til, bliver det meget håndholdt. Man skal vænne folk til en ny måde at søge på, siger hun.
Der kan også være overvejelser om, at etnicitet, alder eller køn i nogle tilfælde kan være en kvalifikation. Fx har Kvinfo projekter i Mellemøsten, og her vil det være ærgerligt at gå glip af viden om, at en ansøger fx har arabisk som modersmål.
Samtidig peger Henriette Laursen på, at forskning har påvist, at det er sværere for folk med anden etnisk baggrund at få job. Derfor har de måske et tyndere CV end andre ansøgere, og på den måde kan metoden faktisk vise sig at være til ulempe for dem, har et udenlandsk studie indikeret.
Flere håndtag
Kvinfo har bedt de ansøgere, der måtte have spørgsmål til et job, om at skrive i stedet for at ringe. Derefter har man sendt svaret til samtlige ansøgere for at stille dem lige.
Desuden står de anonyme ansøgninger ikke alene. Blandt andet har man suppleret samtalen med en selvudviklet test, hvor man prøver at få fokus på ansøgernes kvalifikationer frem for deres identitet.
Endelig er man meget bevidste om, hvilke formuleringer der anvendes i stillingsopslagene, så de appellerer bredt.
- Blind rekruttering skal helst ikke stå alene. Hvis du ikke evner at søge efter mangfoldighed, men ender med kun at få ansøgninger fra kvinder omkring de 40, er du lige vidt, siger direktøren.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.