DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Afdelingschef om telefonnotat i asylsag: Løbet var kørt
Afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen fra Udlændingeministeriet ankommer til afhøring i Instrukskommissionen.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Afdelingschef om telefonnotat i asylsag: Løbet var kørt

Forkert at Folketinget fik at vide, at styrelse blev bedt om at adskille asylpar ulovligt, siger Line Skytte Mørk Hansen i ny afhøring i Instrukskommissionen.

Først da afdelingschef Line Skytte Mørk Hansen fra Udlændingeministeriet skulle afgive forklaring for Instrukskommissionen, gik sagens fulde omfang op for hende med fire års forsinkelse. Og da var det for sent, sagde hun onsdag, da hun blev afhørt for anden gang. Instrukskommissionen er nedsat for at undersøge den ulovlige adskillelse af asylpar, hvor den ene er mindreårig.

Afdelingschefen ringede til Udlændingestyrelsen 10. februar 2016 for at få adskilt asylpar, men hun fastholder, at hun ikke gav en ulovlig ordre. Det tyder skriftlige spor fra dengang ellers på.

- Jeg kan ikke komme og sige, at fordi de ikke har hørt min afdeling, er deres præmis for at svare forkert. Svaret er korrekt nok, vi svarer ikke udvalget forkert, i hvert fald ikke det der kommer fra min afdeling. Løbet er kørt her, man kan ikke sige til udvalget, at der skulle have været svaret på en helt anden måde, siger hun nu.

"Så anderledes på sagen"

Hun blev onsdag foreholdt flere udkast til svar til et udvalg i Folketinget fra 2017, hvor der står, at afdelingschefen bad Udlændingestyrelsen følge en pressemeddelelse. Line Skytte Mørk Hansen siger hertil, at hun havde gjort sin departementschef Uffe Toudal Pedersen opmærksom på, at hun så anderledes på sagen.

Alligevel godkendte han et endeligt svar til Folketinget, hvori der står, at Line Skytte Mørk Hansen bad styrelsen følge pressemeddelelsen. Den blev udsendt 10. februar 2016, før Line Skytte Mørk Hansen samme dag ringede til daværende vicedirektør Lene Vejrum i Udlændingestyrelsen.

I pressemeddelelsen var der blevet fjernet afsnit om, at parrene havde ret til en individuel vurdering. Dermed var den misvisende. Lene Vejrum mener, at styrelsen blev bedt om at følge den og dermed adskille ulovligt.

Hun bakkes op af sin kollega kontorchef Ditte Kruse Dankert, der var med på medhør på en del af den ene samtale mellem de to. Hun fastholder desuden, at daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) på et møde 10. februar blev klart advaret om, at der ikke kunne ske adskillelse uden en individuel vurdering af parrenes situation.

Ritzau