dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Aarhus er involveret i meget meget få sager mod andre kommuner, siger kommunens direktør for sociale forhold og beskæftigelse, Erik Kaastrup-Hansen.
Aarhus Kommune

Aarhus om kritik for 'aggressiv praksis': Vi følger bare reglerne

Er store kommuner aggressive, når de sagsøger små? Aarhus-direktør forstår ikke kritik fra Odder efter endt retssag.

ODDER / AARHUS: - Skal det være almindelig praksis, at vi render rundt og sagsøger hinanden?

Sådan lød spørgsmålet fra Odders viceborgmester og børneudvalgsformand Lone Jakobi (S) i DK Nyt tidligere på dagen. Det skete, efter at Odder har tabt en retssag til Aarhus efter først at have fået medhold to gange i Ankestyrelsen.

- Det er trods alt fællesskabet, der har etableret og betaler for en Ankestyrelse, som skal afgøre sager, hvor man er uenige. Skal vi så have borgernes penge op af lommen en gang mere for at gå til domstolene? Jeg synes ikke, der er kønt, sagde hun.

Sundt princip i et retssamfund

I Aarhus Kommune, som havde anlagt sagen mod Odder, gør socialdirektør Erik Kaastrup-Hansen opmærksom på, at kommunen blot har fulgt de regler, der er.

- Folketinget har fastlagt reglerne for, hvordan tvister håndteres, og det er gjort på den måde, at afgørelser fra Ankestyrelsen kan efterprøves ved domstolene. Det er et normalt og sundt princip i et retssamfund, siger han til DK Nyt.

Han forsikrer, at Aarhus Kommune altid vurderer seriøst, om kommunens egen vurdering har været forkert, når dens vurderinger bliver udfordret af Ankenævnet. Mener man at have ret ifølge praksis, er det i orden at sagsøge en anden kommune.

- Det er jo måden, Folketinget har fastlagt reglerne. Hvis man ønsker det på en anden måde, har Folketinget en velbeskrevet tradtion for, hvordan man ændrer lovgivning, siger han.

Uafhængige domstole

Lone Jakobi mener, at store kommuner har bedre muligheder for sagsøge andre end de små, fordi de store har større økonomiske kræfter.

Det har Erik Kaastrup-Hansen svært ved at følge. Han medgiver dog, at en stor kommune måske kan have en administrativ fordel.

- Vi har selvfølgelig en juridisk kompetence inhouse, som er med til at kvalificere vores vurdering og afprøve sagen med eksterne kilder, før vi vælger at sige, at efter praksis er det her helt skævt. Men domstolene er uafhængige, uanset hvilken størrelse kommunen har, siger han.

Han mener selv, at Aarhus er involveret i 'meget meget få' sager mod andre kommuner. 

- Det seneste halve år har vi måske haft tre, som kører, inklusiv denne, siger han.

Dommen fra Vestre Landsret i den omtalte sag betyder, at Odder skal efterbetale 9,5 mio. kr. til Aarhus incl. sagsomkostninger.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/aarhus-om-kritik-for-aggressiv-praksis-vi-foelger-bare-reglerne

GDPR