
KØBENHAVN: Aarhus vandt kappestriden med Sønderborg om at blive Europæisk Kulturhovedstad år 2017. Det blev afsløret ved et pressemøde i Kulturstyrelsen fredag eftermiddag. Valget af Aarhus skal senere formelt godkendes af EU´s Ministerråd. Det sker i foråret 2013.
- Foran os ligger en masse hårdt arbejde. Jeg glæder mig til at gå løs på de udfordringer, vi har med det her som afsæt, siger Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Aarhus kalder sit projekt for 'Rethink' - gentænk, og fremhæver i ansøgningen, at Aarhus Projektet er en langsigtet og bred satsning. Og i de kommende år vil 2017 være pejlemærke for byens udvikling inden for en lang række områder, som tilsammen tegner billedet af en by. For selvom begrebet 'kultur' indgår i titlen, handler Aarhus 2017 ikke bare om teater, musik og museer. Vores kultur kendetegnes også af, hvordan vi bosætter os, hvordan vi uddanner os, hvordan vi bruger naturen omkring os, og endda hvordan vi bevæger os rundt i byen. Men projektet vil ikke kun stå i byens tegn. Den nærmeste partner er Region Midtjylland og projektet er stærkt forankret både lokalt, regional og internationalt.
Afgørelsen vakte skuffelse i Sønderborg-lejren, som var mødt talstærkt op med flag: -Vi er frygteligt skuffede, alle mand, der har knoklet med det i tre år. Men vi fortsætter i mindre format med at samarbejde med Aarhus, siger Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard (L).
FAKTA
- Europæisk Kulturhovedstad er et initiativ lanceret af EU's ministerråd i 1985.
- En europæisk kulturhovedstad skal være en by, som har en vis kulturarv og et rigt kulturliv og som repræsenterer en europæisk bred mangfoldighed. Kulturhovedstaden skal på samme tid tiltrække et internationalt publikum og inspirere kulturbyens og landets egne borgere.
- Siden 2000 har der som regel været mere end én kulturhovedstad hvert år. Og det kører efter rotationsprincippet, hvilke lande der skal være europæisk kulturhovedstad. I 2017 vil der foruden den danske kulturhovedstad også være en cypriotisk.
- En jury udpeget af kulturministeren skal vælge den danske kulturhovedstad. Det sker den 24. august.
- Juryen udarbejder en rapport til Kulturministeriet med begrundelsen for sin anbefaling. På baggrund af rapporten indstiller Kulturministeriet én by som Europæisk Kulturhovedstad til de europæiske institutioner. EUs Ministerråd udpeger officielt den danske kulturhovedstad i foråret 2013.
- Frem til 2010 havde alle europæiske byer mulighed for at blive kulturhovedstad, men fra 2011 er det kun byer i EU-lande.
- København var kulturhovedstad i 1996.
- Guimarães i Portugal og Maribor i Slovenien er europæiske kulturhovedstæder i 2012
bi
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.