
AARHUS / SØNDERBORG: Danmark skal have en Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Både Aarhus og Sønderborg er klar til at påtage sig det danske værtskab. Begge byer og regioner har brugt lang tid på forberedelserne og afsat trecifrede millionbeløb til værtskabet. Til gengæld har der været meget tavst fra statens side. Derfor har de to borgmestre nu i et fælles brev henvendt sig til folketingspolitikerne og de relevante ministre.
- Værtskabet for den europæiske kulturhovedstad er en kæmpe national opgave. Vores to byer er klar til at påtage sig opgaven. Det er dog vigtigt, at man på Christiansborg forstår, at det er en fælles opgave - også selv om den løses i Jylland,' lyder det samstemmende fra Sønderborgs borgmester Aase Nyegaard (L) og borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S). De understreger, at værtsskabet vil profilere hele Danmark udadtil, og at aktiviteterne op til og i løbet af 2017 vil skabe vækst og udvikling både inden for kultur og erhvervsliv til gavn for hele landet.
Staten betalte også i 1996
Europa-Parlamentet og Rådet for den Europæiske Union besluttede i 2003, at Danmark sammen med Cypern skal have værtskabet for Kulturhovedstaden i 2017. Processen for udpegelsen er fastlagt af EU. Den løber over en periode, der påbegyndes seks år forud for kulturhovedstadsåret.
Sønderborg og Aarhus besluttede allerede i 2007 at kandidere til titlen og igangsatte forberedelsen af ansøgningerne. Begge byer har siden 2008/2009 lagt et gigantisk arbejde i denne proces og har indleveret ansøgninger med store visioner og ambitioner for deres respektive områder.
Sønderborg og Aarhus vil på vegne af byerne og de respektive regioner opfordre Regeringen og Folketinget til økonomisk prioritering af Danmarks værtskab for Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Statslig medfinansiering af kulturhovedstaden er en væsentlig forudsætning for at realisere ambitionsniveauet i begge projekter. Det var også tilfældet, da København var Kulturhovedstad i 1996.
En jury med 13 medlemmer afgør den 24. august 2012, hvilken by der i 2017 repræsenterer Danmark som Europæisk Kulturhovedstad. Juryen består af seks eksperter fra Danmark, som er udpeget af Kulturministeren og syv internationale eksperter, der er udpeget af EU-institutionerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.