DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

For ikke at ende på sofaen:
80 kronikere i Herning med i forsknings-forsøg

Ergoterapeuter arbejder på at skabe en bedre hverdag for borgere, der lever med kroniske sygdomme.
25. AUG 2020 12.11

HERNING: Selv simple hverdagsopgaver som at købe ind, lave mad eller gøre rent, kan give store udfordringer, hvis man har en kronisk sygdom.

Netop hverdagsudfordringer er en forudsætning for at deltage i et nyt forskningsprojekt i Herning, hvor 80 borgere med kroniske sygdomme er med, oplyser kommunen.

'En bedre hverdag', som programmet hedder, er udviklet af en gruppe ergoterapeuter fra Parker Instituttet, som er Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals reumatologiske forskningsenhed.

Programmet skal nu afprøves og testes i Herning Kommune. Fokus i programmet er at finde individuelle løsninger i borgernes eget hjem, som kan lette hverdagen for den enkelte. 

- Vi kommer med en værktøjskasse og en række tips og trick, så man undgår at ende på sofaen, forklarer Ergoterapeut og seniorforsker Eva Wæhrens fra Parker Instituttet og fortsætter.

Selvstændighed og frihed

- Vi vil gerne lære borgere at kompensere for deres kroniske sygdom - vi kan ikke fjerne selve sygdommen og de tilhørende symptomer, men vi kan lære dem at leve bedst muligt med dem, siger Eva Wæhrens og pointerer, at der er brug for forskning inden for området.

I Herning er det ergoterapeut og ph.d.- studerende Vita Hagelskjær fra Parker Instituttet, der styrer projektet, mens kontakten til borgerne foregår gennem kommunens ergoterapeuter i Træning og Aktivitet, i tæt samarbejde med kommunens visitationsenhed.

- For mange mennesker er det utilfredsstillende ikke at kunne udføre almindelige hverdagsopgaver, det begrænser følelsen af selvstændighed og frihed, siger Vita Hagelskjær.

  • Projektet er en del af et større forskningsprojekt, og hvis det viser sig, at programmet virker, vil det på længere sigt kunne udbredes til andre danske kommuner.
  • Den Kommunale Kvalitetsudviklingspulje, Syddansk Universitet, VIA University College og Ergoterapeutforeningen, har samlet støttet projektet med 2.2 mio. kr.
  • Resultaterne forventes offentliggjort i september 2021.

ka