Skoleelever skal klædes bedre på til at kunne træde til, hvis de oplever en person med hjertestop eller med symptomer på blodprop.
Det er ambitionen hos Dansk Råd for Genoplivning, der vil give 60.000 elever om året mulighed for at få undervisning i livreddende førstehjælp.
- Vi vil tilbyde skolerne undervisningsmateriale, som kan bruges i fag som natur & teknik samt biologi og i forbindelse med temadage, forklarer sekretariatschef i Dansk Råd for Genoplivning Stine Strandkjær.
Det er en bevilling på 7,3 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, der gør udviklingen af nyt undervisningsmateriale muligt.
Målrettet 6. til 8. klassetrin
Det er allerede lovpligtigt, at eleverne modtager undervisning i førstehjælp. Men det er ikke alle skoler, der lever op til det, forklarer Stine Strandkjær.
- Vi ved, at det kun er cirka halvdelen af alle skoler, der underviser i livreddende førstehjælp, selv om det faktisk har været obligatorisk siden 2005, siger hun.
Problemet er ifølge sekretariatslederen, at der ikke er opsat egentlige læringsmål for undervisningen.
- Skolerne har knappe ressourcer, og der kan være usikkerhed blandt lærerne om, hvordan de skal løse opgaven. Men den mest afgørende faktor er nok, at livreddende førstehjælp er organiseret som et timeløst fag. Det vil sige, at det er op til den enkelte skole og lærer at planlægge og gennemføre undervisningen, siger hun.
Med udviklingen af det nye materiale og tilbud om kurser til lærerne bliver det ifølge sekretariatschefen lettere at gå til opgaven for skolelærerne. Undervisningsmaterialet vil blive målrettet elever på 6. til 8. klassetrin.
Der er de senere år sket store fremskridt, når det gælder sandsynligheden for at overleve hjertestop uden for hospitalet. Overlevelsen er i dag godt fire gange så høj som for 20 år siden.
Det hænger blandt andet sammen med, at mange flere træder til med hjertelungeredning. Men det kan blive endnu bedre, mener Stine Strandkjær.
- Vi tror på, at hvis flere danskere skal træde til, så handler det om at skabe en kultur omkring det. Hvis der både er undervisning i skolen, og når man får sit kørekort, og måske også senere på arbejdspladsen, så er sandsynligheden for, at man er klar og også tør træde til, større.
Det Europæiske Råd for Genoplivning anbefaler, at børn fra 12 år og opefter trænes mindst to timer om året i hjertelungeredning.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.