dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
- Der er mange, der ikke orker at bøvle bus og tog, lyder det fra transportforsker.
Dennis Lehmann, Ritzau Scanpix

Siden betalingsringen blev begravet:
33 procent flere biler på københavnske indfaldsveje

Der er kommet flere biler på de store indfaldsveje ind mod København de seneste ti år, og trængslen er stigende. I de senere år har bilpendlere dog brugt stort set den samme tid.
13. FEB 2022 9.53

KØBENHAVN: Slangerne af biler på de store indfaldsveje til København har de seneste ti år bare vokset sig tykkere og længere.

Der er således 33 procent flere køretøjer på de 11 største indfaldsveje til København i 2019 end der var i 2012, hvor Thorning-regeringens betalingsring blev lagt i graven. Det viser TV 2 Lorrys gennemgang af trafiktal, som Vejdirektoratet har leveret.

Trafikken er steget "ganske meget" over en årrække, og det er et problem for samfundet, mener transportforsker på DTU, Jeppe Rich.

- Trængsel er lig med spildtid. Vi bruger tid i kø, som vi ellers kunne havde brugt på arbejde eller fritid. Hvis vi kan reducere trængslen, er det en gevinst for samfundet, siger han til TV 2 Lorry.

Jeppe Rich mener, at den primære årsag er, at danskerne særligt siden finanskrisen har fået mange flere biler. I en tid, hvor danskerne bliver rigere, vælger flere at købe en bil for at spare tid, mener Torben Lund Kudsk, afdelingschef i FDM.

- Der er mange, der ikke orker at bøvle bus og tog, der måske ikke kører derhen, hvor man skal. I stedet investerer de i en bil, og så bunker køen op, siger Torben Lund Kudsk til TV 2 Lorry.

Antallet af køretøjer er steget mest på Frederikssundsmotorvejen og Holbækmotorvejen, mens Motorring 3 både i 2012 og i dag er hovedstadsområdets mest trafikerede motorvej. I dag er der omkring 130.000 daglige køretøjer på M3. Det er omkring 30.000 mere end i 2012.

Udvidede motorveje

I netop 2012 ville S-R-SF-regeringen mindske trængsel og gøre kollektiv trafik billigere med en betalingsring. “Der kommer en god løsning i morgen”, lød det. Dagen efter, den 22. februar 2012, skrottede daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dog betalingsringen.

Mens antallet af biler på motorvejene altså er steget siden 2012, tegner der sig samtidig et billede af, at tiden, vi bruger i dødssyge bilkøer, ikke er blevet mindre.

En opgørelse fra Vejdirektoratet viser, at trængslen i hovedstadsområdet steg med 25 procent fra 2010 til 2016. Der er her tale om et samlet tal, der dækker over det overordnede vejnet i hovedstadsområdet - og altså ikke kun motorveje.

Nye tal, som Vejdirektoratet har oplyst til TV 2 Lorry, viser samtidig, at den såkaldte rejsetid på seks udvalgte motorvejsstrækninger ind mod København fra 2016 til 2019 samlet set kun er steget med omkring et minut.

Trængslen har været opadgående i hovedstadsområdet over en længere periode, fastslår Kasper Grøndahl Rosenstand, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Men når rejsetiden ikke er steget mere, når der samtidig er kommet mange flere biler, skyldes det blandt andet, at motorvejene flere steder er blevet udvidet, pointerer Kasper Grøndahl Rosenstand. Det hænger også sammen med, at danskernes pendlervaner har ændret sig, lyder det.

Længere myldretid

- Det er ikke alle, der kan, fordi der eksempelvis skal afleveres børn om morgenen, men nogle kan tage afsted tidligere eller køre senere. Det har medført, at myldretiden er blevet længere. Vejnettet udnyttes mere fleksibelt, siger Kasper Grøndahl Rosenstand til TV 2 Lorry.

Der er dog store lokale forskelle på rejsetid - eksempelvis kører bilpendlerne i dag lidt hurtigere på arbejde på Køge Bugt Motorvejen, end de gjorde i 2016. Det skyldes ifølge Vejdirektoratet, at der modsat tidligere år i dag ikke er ligeså meget vejarbejde, og at motorvejen er blevet udvidet markant.

Omvendt er rejsetiden øget mærkbart på Motorring 3 siden 2016. Det tager eksempelvis i dag syv minutter mere at køre sydpå mellem klokken 15 og 16 om eftermiddagen. I denne time snegler man sig afsted med under 39 km/t i gennemsnit, hvis man kører hele den 18 kilometer lange strækning.

Forklaringen er - ifølge Vejdirektoratet - at Motorring 3 længe har været tungt trafikeret, så selvom trafikken ikke er steget mere end gennemsnittet, rammer øget trængsel hårdere, fordi strækningen i forvejen er hårdt belastet.

En fremskrivning af trafiktal, som Vejdirektoratet har foretaget for TV 2 Lorry, viser, at trafikken på de 11 største indfaldsveje mod København vil stige med 16 procent frem til 2030. I fremskrivningen tages forbehold for, at de relevante projekter i aftalen om infrastrukturplan 2035 bliver gennemført.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/33-procent-flere-biler-paa-koebenhavnske-indfaldsveje

GDPR