23 områder udvalgt som mulig naturnationalpark
- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker, siger miljøministeren om bruttolisten for de nye naturnationalparker.
Foto: Illustration: Miljøministeriet

23 områder udvalgt som mulig naturnationalpark

Efter knap 200 forslag fra borgere er 23 naturområder nu udvalgt. Ti af dem bliver til naturnationalparker. Se bruttolisten her.
16. SEP 2021 5.50

Knap 200 forslag fra borgere, organisationer og kommuner til Danmarks næste ti naturnationalparker har nu ført til en bruttoliste på 23 områder.

Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

- Naturen har brug for meget mere plads, og det er vi i fuld gang med at skabe med Danmarks kommende naturnationalparker, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i pressemeddelelsen.

- Nu starter processen så for alvor med udvælgelsen af de sidste ti naturnationalparker på statens arealer, hvor der bliver offentlige møder alle 23 potentielle steder og plads til debat.

Store pattedyr og summende insekter

I en naturnationalpark skal store pattedyr kunne græsse året rundt omgivet af "gamle træer, genskabte vandhuller, vilde blomster og et summende insektliv".

Det vil sige steder, hvor naturen "får lov til at gro mere vildt og udvikle sig på mere naturlige præmisser".

De 23 udvalgte forslag er fordelt på 11 gamle skovegne som Mols Bjerge, to hedeegne, syv klitplantager som Skagens Odde samt tre mindre områder, der sikrer geografisk spredning såsom Svanninge Bakker.

Det er den politiske aftalekreds, der i sidste ende beslutter, hvor de ti naturnationalparker skal placeres. Aftalekredsen består af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, Det ventes at ske i december 2021.

Aftalekredsen har tidligere valgt placeringer for fem parker. I 2022 skal naturnationalparker i Fussingø ved Randers og i Gribskov efter planen stå klar.

Tilbage i april blev de følgende tre parker præsenteret. De placeres i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt. Herefter i maj kom opfordringen fra miljøministeren til at sende forslag ind.

Bruttoliste:

Gamle skovegne - Østdanmark
Bidstrupskovene
Tisvilde Hegn
Hellebæk Skov
Horserød Hegn
Søhøjlandet
Hald Sø
Pamhule og Hindemade
Kaløskovene
Stenderupskovene
Rold Skov
Mols Bjerge

Hedeegnene – Midt- og Sydjylland
Nørlund Plantage og Harrild hede
Draved Skov og Kongens Mose

Klitplantagerne Jylland
Skagens Odde
 Læsø Klitplantage
 Vester Thorup
 Hanstholm
 Husby Klitplantage
 Nyminde og Blåbjerg Plantage
 Skallingen og Ho Plantage

Mindre områder, som kan sikre geografisk spredning
Svanninge Bakker*
Sydlangeland*
Ulvshale skov*

*Under 500 ha

Kilde: Miljøministeriet

Ritzau