Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
En række plejehjem har været ramt af udbrud med coronavirus, der rammer ældre og sårbare særligt hårdt. Flere plejehjem har givet udtryk for forvirring omkring retningslinjerne, der blev ændret undervejs, men altså ikke har forhindret smittespredningen.
Foto: Thomas Vilhelm, Ritzau Scanpix

Ingen test uden symptomer:
13 kommuner har fundet raske smittebærere på plejehjem

Først 41 dage efter nedlukning ændrede myndighederne retningslinjer og lod beboere og medarbejdere på plejehjem teste, selvom de ikke havde symptomer. Men da var smitten allerede inde.

Minst 80 raske beboere og medarbejdere har kunnet bære covid-19 smitte rundt på plejehjem uden at vide det. 13 kommuner har nemlig fundet raske smittebærere på plejehjem, viser en rundspørge, som Berlingske har foretaget. Indtil 21. april var det ikke et krav at teste personer uden symptomer på plejehjemme, og ifølge eksperter er det en væsentlig årsag til, at coronavirusset har spredt sig hurtigt blandt de ældre.

Det var nemlig først 41 dage efter nedlukningen af Danmark, at myndighederne ændrede retningslinjer, så alle beboere og medarbejderes skulle testes, hvis der har været konstateret smitte på et plejehjem. Da den teststrategi blev søsat, var smitten allerede trængt ind i ældresektoren i 47 kommuner.

Coronasmitten bredte sig for eksempel på et plejehjem i Brønderslev Kommune i slutningen af marts, inden myndighederne påbød test af alle på smittede plejehjem. Ifølge Uffe Vieg Jørgensen, der er sundheds- og ældrechef i Brønderslev, kunne kommunen ikke leve med det:

- Nogle medarbejdere fik mulighed for test, andre gjorde ikke. Det var i øst og vest, og det skabte stor usikkerhed blandt medarbejderne, at de ikke vidste, om de risikerede at smitte beboerne, siger han til Berlingske og forklarer, at kommunen fik lavet en særaftale med regionen om, at alle på plejehjemmet skulle testes. Der viste sig at være ti raske smittebærere blandt personalet.

Hvem må testes, hvem må ikke?

I Kolding har et andet plejehjem været ramt af coronaudbrud, og her har personalet også været uforstående overfor retningslinjerne. De har måttet væbe sig med tålmodighed, når beboere skal testes, skriver JydskeVestkysten. I et tilfælde måttet plejehjemmet kontakte en beboers læge hver dag i en uge, før vedkommende blev henvist til test, viser en aktindsigt i kommunikationen mellem plejehjemmet og kommunen.

Allerede 27. marts skriver Vonsildhave, der drives af det private firma Attendo, til Kolding Kommune, at plejehjemmet har udfordringer med at få to beboere testet. I brevet vedhæfter plejehjemmet Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvor der blandt andet står, at særligt sårbare individer, herunder ældre over 80 år, kan testes ved lette til moderate symptomer, samt at borgere ved mistanke om smittespredning på plejehjem kan henvises til vurdering ved egen læge.

- Det er klart, at når man bliver særligt bekymret for sine beboere, så vil man også gerne have dem testet, så de straks kan få lægelig omsorg, hvis de er smittede. Efterfølgende har sundhedsmyndighederne ændret retningslinjerne, så det er blevet lettere at få plejehjemsbeboerne testet. Det er vi meget glade for, for det betyder noget i forhold til den tryghed, både vi og de ældre skal kunne føle, fortæller Ditte Korsager.

Og i sidste ende har det altså også betydning for spredningen af smitten, pointerer eksperter i Berlingske.

eo