Regioner kan ikke coronateste alt sundhedspersonale
Foto: Flemming Krogh, Ritzau Scanpix

Regioner kan ikke coronateste alt sundhedspersonale

Forsyningsproblemer og pres på kapaciteten gør, at regionerne ikke kan coronateste alle i sundhedsvæsnet. Syddanmark stopper tests midlertidigt.

Regionerne kan ikke love alle medarbejdere inden for sundhedsvæsnet at blive testet for coronavirus. Det skyldes midlertidige forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Derfor indfører Region Syddanmark et midlertidigt stop for test af sundhedspersonale i regionen, kommuner og almen praksis. Regionen oplyser i en pressemeddelelse, at årsagen er en manglende levering af reagenser til test for covid-19, som mangler i hele landet. Det midlertidige stop skal sikre, at der er tilstrækkelig testkapacitet til patienter.

Meldingerne kommer, efter at Sundhedsstyrelsen forleden opdaterede sine retningslinjer om håndtering af covid-19. I retningslinjerne lød det, at medarbejdere i sundhedsvæsnet, der varetager kritiske funktioner og udviser let til moderate symptomer på covid-19, kan blive udredt og eventuelt testet for coronavirus, hvis arbejdsgiver og læge vurderer, at der er brug for en hurtig raskmelding.

Ikke alle
Men på grund af situationen kan det være nødvendigt for en region at prioritere at teste de danskere, som er mest alvorligt syge, og ikke medarbejdere i sundhedsvæsnet, ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, der har let til moderate symptomer.

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), finder det helt forståeligt, hvis man som medarbejder er bekymret og ønsker at blive testet. Men hun understreger, at det er nødvendigt for sundhedsvæsnet at bruge testressourcerne med omtanke.

- Jeg har fuld forståelse for, at medarbejdere på både hospitaler og plejehjem kan føle sig usikre og nervøse over, om de bliver smittet eller kan smitte andre, når de er på arbejde.  Det er dog langtfra alle af dem, der ønsker at blive testet, som lever op til kriterierne for test af medarbejdere, siger hun.

Ansatte med symptomer på covid-19 skal blive hjemme og kan efter 48 timers symptomfrihed møde på arbejde igen.

Ritzau / eo

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev