Lærerkommission: Fem punkter til kommende arbejdstidsaftale
Lærerkommissionens anbefalinger blev præsenteret af kommissionens formand Per B. Christensen.
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Lærerkommission: Fem punkter til kommende arbejdstidsaftale

Kommisionens anbefaling: Afgørende punkter hvis det sidste udestående fra lærernes OK18 skal løses.

En fremtidig arbejdstidsaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation skal rumme fem afgørende punkter, hedder det i en anbefaling fra den lærerkommission, der blev nedsat i forlængelse af OK18-forliget på det kommunale område. Anbefalingen blev præsenteret mandag.

Kommissionen blev nedsat i erkendelse af, at man ikke i regi af overenskomstforhandlingerne kunne knække den nød, arbejdstidsaftalen har udviklet sig til, siden den kom til som en del af lovindgrebet efter lærerlockouten i 2013.

De fem afgørende punkter for en fremtidig aftale er:

  • Sammenhængen mellem forberedelse og undervisning
  • Lærerne skal have indsigt i skolens planlægning
  • Opgavefordelingen skal være fair, hensigtsmæssig og gennemskuelig
  • Balancen mellem tilstedeværelse på skolen og forberedelse hjemme
  • Centrale kontra lokale løsninger

Det konkrete indhold af de enkelte punkter har lærerkommissionen ikke forholdt sig til. Den har dog undersøgt forskellige parametre, men har fx ikke kunnet påvise nogen effekt af et loft over lærernes undervisningstid, skriver fagbladet Folkeskolen.

Lærerkomissionen er sammensat af lærere, skolechefer og forskere, der er enige om anbefalingerne, oplyser kommissionens formand, den tidligere formand for Børne- og Kulturchefforeningen Per B. Christensen. Han anbefaler KL og Lærernes Centralorganisation at tage ved lære af det gode samarbejde i Lærerkommissionen, når anbefalingerne skal udmøntes i en egentlig arbejdstidsaftale.

I første omgang skal de to organisationer tage stilling til anbefalingerne hver for sig - for lærernes vedkommende sker det på en ekstraordinær kongres 5. februar 2020 - og de egentlige forhandlinger skal så finde sted i marts 2020. Hensigten og håbet er, at der kan opnås enighed inden startskuddet i slutningen af 2020 går for OK21-forhandlingerne.

 

Læs eller download Lærerkommissionens rapport.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev