
'Den jyske trafikmafia' var det uofficielle navn for et uofficielt samarbejde mellem en håndfuld folketingspolitikere fra S, V, K og CD, som handlede de store projekter af, inden trafikforlig kunne vedtages.
Samarbejdet i 1980'erne og 1990'erne mellem Kaj Ikast (K), Svend Heiselberg (V), Jens Risgaard Knudsen og Helge Mortensen fra Socialdemokratiet samt Arne Melchior fra CD fik legendestatus, men flirten med mafia-navn, hvis ikke metoder, har hængt ved varierende, politiske trafiksamarbejder og pressionsgrupper siden.
Så sent som i denne uge dannede folketings- og byrådspolitikere fra hovedstadsområdet et tværpolitisk samarbejde om at modarbejde den planlagte forundersøgelse af Ring 5 motorvejen syd om København - og valgte selv at kalde gruppen 'Ringmafiaen', frit efter den sicilianske cosa nostra og den jyske trafikmafia.
Fire år tidligere, i september 2015, gik fire sjællandske borgmestre (Faxe, Næstved, Slagelse og Kalundborg) sammen med formanden for Region Sjælland i et samarbejde, som skulle fremme sjællandske vejprojekter, blandt andet sidste etape af Kalundborg motorvejen og tværforbindelsen fra Rønnede på Sydmotorvejen til Næstved og videre fra Næstved over Slagelse til Kalundborg.
- Det der tit sker, når der skal være trafikinvesteringer i Danmark, det er, at jyderne kommer med en klar og prioriteret plan for trafikprojekter, og så får de dem. Nu gør vi ligesom jyderne, sagde Kalundborgs borgmester Martin Damm (V), som ikke var bleg for at kalde trafiksamarbejdet 'en sjællandsk trafikmafia'.
Modpol til jyderne
I 2009 var det et nyskabt Venstreforum med politikere fra 32 kommunalbestyrelser og byråd samt Region Hovedstaden. De præsenterede sig selv som 'modpol til den jyske trafikmafia' og modstandere af roadpricing, men tilhængere af 'nødvendige motorveje'.
Tilbage i 2007 var det også inspirationen fra den oprindelige trafikmafia i Jylland, som førte til dannelse af en sjællandsk pendant. En række folketingsmedlemmer og kandidater samt byråds- og regionspolitikere på tværs af partiskel gik sammen for at tale med fælles stemme i trafikpolitikken.
'Når Jylland med stor succes har tiltrukket trafikinvesteringer, så er det fordi de står sammen og arbejder vedholdende fra projekt til projekt. Region Sjælland og Region Hovedstaden har opnået fælles fodslag om anbefalinger til Infrastruktur-kommissionen – både internt og med deres kommuner. Sjælland er et sammenhængende bolig- og arbejdsmarked – og dermed én stor pendlingsregion. Derfor er det vigtigt, at de østdanske trafikløsninger er sammenhængende', hed det i en fælles musketered fra dengang.
Samarbejdet kaldte ikke sig selv for en mafia, men fik hurtigt navnet hæftet på sig i pressen.
Mafia og folkevalgte
I 2002 var det folketingsmedlemmer i Nordsjælland, som gik sammen i en erklæret modpol til den jyske trafikmafia med en ønskeseddel på 3,7 mia. kr. til motorveje og kollektiv trafik nord for København.
- Jeg har klare forventninger til, at hovedstadsområdet vil blive opprioriteret, også så det kan mærkes i Nordsjælland, sagde folketingsmedlem Hans Andersen (V) dengang til Frederiksborg Amts Avis.
Fascinationen af mafiaudtryk og betegnelser i både grupperingerne og i pressen er et fælles træk. Og aldrig med negativ betydning til trods for, at folkevalgte politikere og mafiaen i teorien ikke deler moralsk tankegods.
I trafikpolitisk sammenhæng er mafiabetegnelsen kommet til at dække usædvanlige samarbejdskonstellationer knyttet sammen af geografiske særinteresser med en erklæret modstander.
Pudsigt nok tog den oprindelige trafikmafia aldrig betegnelsen til sig eller anerkendte samarbejdet. Ganske som hverken sicilianske eller amerikanske mafiafamilier nogensinde tager ordet i brug. Til gengæld har ingen af de senere, delvist selvudnævnte, 'mafiagrupperinger' haft tilsvarende succes med at få samarbejdet til at udmønte sig i konkrete resultater.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.