Midtjyske kommuner i grønt førerfelt - med Samsø forrest
Mark ved Brattingsborg Gods på det sydlige Samsø.
Foto: Bente Lindegaard, Ritzau Scanpix

Midtjyske kommuner i grønt førerfelt - med Samsø forrest

De 19 midtjyske kommuner havde i 2017 en vedvarende energi-andel på 42,2 pct. For hele Danmark er gennemsnittet på 34,2 pct.
22. FEB 2019 13.56

MIDTJYLLAND: Nye tal for energiforbruget i de 19 midtjyske kommuner viser, at regionen nærmer sig sin egen målsætning om 50 pct. grøn energi i 2025. Og Samsø er længst med over 70 pct. 

Det oplyser regionen om energiforbruget i 2017, der viser en andel af vedvarende energi på 42,2 pct. 

Det skal ses i forhold til landsgennemsnittet på 34,2 pct. og EU-gennemsnittet på 17,4 pct. vedvarende energi. Samtidigt bidrager Region Midtjylland til Danmarks femteplads på top10-listen over EU-lande med størst vedvarende energi-andel i energiforbruget. 

Tallene stammer fra den årlige kortlægning af energiforbruget, som regionen har lavet for kommunerne siden 2006. Dengang var VE-andelen på 23 pct.

Den positive udvikling bygger blandt andet på massive investeringer i vindkraft samt i omstilling fra naturgas og kul til vedvarende energi i mange forsyningsselskaber. Denne omstilling er fortsat i gang mange steder - blandt andet i forbindelse med det EU-støttede REFER-projekt, hvor regionen samarbejder med 24 fjernvarmeselskaber om grønne investeringer. 

Dermed vil der i de kommende år blive rykket rundt på den indbyrdes liste over de mest grønne kommuner. Topscoreren bliver der dog næppe rykket ved: Samsø har således en andel af vedvarende energi på mellem 70,8 og 84,7 pct. alt efter opgørelsesmetode. 

 

Som en del af arbejdet med strategisk energiplanlægning har Region Midtjylland siden 2006 i samarbejde med kommunerne lavet årlige kortlægninger af energiforbruget. Læs mere hos Region Midtjylland.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt