ODENSE: Efter at den betalte spisepause for visse faggrupper var et af de store stridspunkter under sidste forårs overenskomstforhandlinger, er kampen om dette lønmodtagergode nu også blevet et lokalt spørgsmål i Odense Kommune. Et enigt økonomiudvalg har besluttet, at muligheden for at afskaffe det skal undersøges.
'Det er uhørt. Det hører ingen steder hjemme', er ikke overraskende reaktionen fra Djøf-fællestillidsrepræsentant Betina Andersen.
- Vi har betalt for frokostpausen gennem overenskomstforhandlingerne i 2018, hvor netop frokostpausen var en af knasterne. Den er del af vores løn nu, og politikerne må finde løsninger inden for de rammer og vilkår, der er, siger hun til Fyens Stiftstidende.
Mere arbejde for samme løn
En ændring vil kræve en lokalaftale mellem kommunen og de relevante fagforeninger, og det kalder Akademikernes landsformand Lars Qvistgaard i samme avis for 'helt utænkeligt'.
Kommunens tilgang til spørgsmålet er da også forsigtigt formuleret. Økonomiudvalget knytter udtrykkeligt spørgsmålet til størrelsen af Odenses budgetudfordringer og udtrykker interessen for at spare lønnen i spisepausen på den måde, at 'et tiltag kan være at optage forhandling med de rette parter om muligheden for at afskaffe betalt frokostpause for de medarbejdergrupper, der har en sådan', hedder det i referatet fra økonomiudvalgsmødet.
Der er således i første omgang kun tale om en opklaringsøvelse, så økonomiudvalget har et grundlag for at tage stilling til, om muligheden skal forfølges.
Det hører med i overvejelsen, at ikke-løn under frokosten ikke i sig selv sparer kommunen for penge, det giver bare mere arbejde for de samme penge. Besparelsen indtræffer først, hvis man afskediger forholdsmæssigt, og ingen af delene kan forekomme attraktivt på medarbejdersiden. Mindst 100 administrative medarbejdere står til at miste deres job, lyder meldingen fra økonomiudvalget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.