DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

1,9 millioner kubikmeter urenset spildevand fra Hillerød ud i Arresø

'Noget rigtigt skidt' siger udvalgsformand, som dog ikke mener, kommunen har noget valg, når regn overbelaster kloaksystemet.
29. JUN 2020 10.30

HILLERØD: Når det regner i Hillerød, drypper det med spildevand i Arresø.

På fire år har kommunen udledt 1,9 millioner kubikmeter urenset spildevand i Pøle Å, der løber ud i Arresø, skriver TV2 Lorry på baggrund af en aktindsigt hos Miljøstyrelsen. Søen, der er landets største, er af Miljøstyrelsen klassificeret som i 'dårlig økologisk tilstand'.

Sådan har det været i årevis på trods af et mål om økologisk bedring. Og ifølge TV2 Lorry bærer Hillerød en stor del af skylden med sin udledning af den store mængde spildevand. Mængden svarer til seks-syv gange den planlagte udledning i Øresund, som for nylig blev opgivet efter protester. Her var der ellers givet tilladelse til 290.000 kubikmeter.

I spildevandet fra Hillerød har der været, hvad der svarer til 18 ton kvælstof og 4,4 ton fosfor, skriver TV2 Lorry. Særligt fosfor har konsekvenser for Arresøs tilstand.

Regn overbelaster systemet

Formanden for Hillerøds natur-, miljø- og klimaudvalg, Louise Colding Sørensen (S), kalder det 'noget rigtig skidt', at kommunen udleder så meget urenset spildevand, men henviser samtidig til, at den ikke har noget alternativ, når kloaksystemet bliver overbelastet.

- Vi tillader de her overløb, fordi vi ikke har noget valg. Det sker ikke på daglig basis. Det er kun, når der er en stor regnhændelse. Hvis ikke vi tillader overløb, så har vi vandet overalt på gader og stræder, og det dur jo heller ikke, siger hun til TV2 Lorry.

Når kloaksystemet bliver overbelastet, bliver opblandet regn- og kloakvand lukket ud i naturen. Ifølge Louise Colding Sørensen arbejder kommunen på en løsning. Blandt andet er der for nylig bygget et mere effektivt renseanlæg, ligesom der er planer om at opdele kloakken i centrum af Hillerød, så regnvandet kan holdes separat.

Ritzau / rbr