DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Selskab dropper udledning af spildevand i Øresund efter kritik
Det var Novafos, der sammen med Hofor planlagde at udlede 290 millioner liter urenset spildevand i Øresund på fem dage. Nu afskriver Novafos sig muligheden.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Selskab dropper udledning af spildevand i Øresund efter kritik

Novafos arbejder på at omdirigere store mængder spildevand, så det kan ende i renseanlæg i stedet for i Øresund.
23. JUN 2020 6.30

Spildevandsselskabet Novafos vil ikke længere planlægge at udlede urenset spildevand i Øresund. Det oplyser adm. direktør Carsten Nystrup fra Novafos til TV2 Lorry.

- Nu har vi taget den beslutning, at det ikke kommer til at gentage sig, at der bliver planlagt udledninger af urenset spildevand i Øresund, siger han til TV2 Lorry.

Det betyder her og nu, at der er blevet sat en stor prop i afløbet for mere end 725 mio. liter urenset spildevand, som kunne være endt i Øresund. Novafos arbejder i stedet på at omdirigere spildevandet fra Gladsaxe og Gentofte.

På den måde kan spildevandet blive ledt til et renseanlæg som normalt. Ellers var det endt i Øresund.

Det var Novafos, der sammen med Hofor, planlagde at udlede 290 mio. liter urenset spildevand i Øresund på fem dage. Det skulle ske for at undersøge en spildevandsledning i forbindelse med et byggeri i Nordhavn.

Både biologer og politikere kritiserede planen. Kort tid efter blev udledningen i første omgang udskudt i 24 timer. Siden blev udledningen flyttet til efteråret. Og kort tid senere blev den helt aflyst af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Han lovede sammen med Hofor 'at finde en løsning'.

Det er fortsat uvist, hvordan sagen om de 290 mio. liter urenset spildevand bliver løst. Hofor har tidligere oplyst, at man blandt andet er ved at undersøge, om man kan rense spildevandet lokalt, og hvordan man kan transportere spildevandet.

Novafos håndterer spildevand fra Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. Det er dermed en af de største forsynings- og spildevandsselskaber i hovedstadsområdet.

Ritzau