DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Kommuner leder fortsat spildevand ud i Utterslev Mose
I 1968 blev Utterslev Mose erklæret biologisk død, og der er stadig lang vej til god økologisk tilstand.
Foto: Ida Høgh, TV2 Lorry

Trods krav fra EU:
Kommuner leder fortsat spildevand ud i Utterslev Mose

Ifølge EU's Vandrammedirektiv skal vandet i Utterslev Mose opnå 'god økologisk kvalitet' senest i 2027.
10. JUN 2020 7.47

GLADSAXE / KØBENHAVN: Det populære naturområde Utterslev Mose er stærkt forurenet af spildevand. EU har for længst krævet handling – men selvom deadline for en ren mose nærmer sig, udledes der fortsat spildevand i mosen.

Senest i 2027 skal Utterslev Mose være forvandlet fra at være stærkt forurenet til at have 'god økologisk kvalitet'. Sådan lyder planen for Københavns største ferskvandsområde, der fortsat lider efter årtiers udledning af store mængder spildevand.

- Vi vil jo gerne have en ren sø i Utterslev Mose, og det har været længe undervejs, men jo hurtigere jo bedre, siger Alex Heick, formand i Bispebjerg Lokaludvalg, til TV 2 Lorry.

Men vejen dertil kan vise sig lang. Både Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune udleder nemlig fortsat urenset spildevand i mosen.

Mosen døde efter gigantisk bøvs

I 1968 blev Utterslev Mose i København erklæret for biologisk død. Efter årtier med udledning af millioner af liter urenset spildevand, der årligt tilførte mosen op mod 17 ton fosfor, endte det hele en dag, da mosen som i en gigantisk bøvs vendte op og ned på bund og overflade med en forfærdelig stank som følge.

Næringen, der ellers havde ligget indhyllet i slam på bunden af mosen, kom nu op til overfladen – og mosen døde.

Siden har der været talrige forsøg på at genetablere livet i mosen, der i dag fortsat er stærkt forurenet og har cirka fem gange så højt fosforindhold som en ren sø.

Den direkte udledning af mekanisk renset spildevand, der blot er filtreret for toiletpapir og deslige, er for længst stoppet.

Men ved såkaldte overløb, hvor regnskyl sætter rensningsanlæggene ud af spil på grund af store vandmængder, bliver der fortsat udledt urenset spildevand i mosen, som fortsat er stærkt forurenet.

Det sker på trods af, at EU's Vandrammedirektiv i start 2000’erne og senere den danske stat gjorde det klart, at vandet i Utterslev Mose skal opnå 'god økologisk kvalitet' i senest 2027.

55 millioner liter urenset spildevand i mosen i 2018

En aktindsigt i Miljøstyrelsens opgørelser over udledt spildevand viser, at mængden af spildevand udledt i Utterslev Mose i perioden fra 2014 til 2018 blev mindsket med op til 20 gange.

Alligevel blev der i 2018 ledt over 55 millioner liter urenset spildevand i Utterslev Mose fra borgerne i Københavns Kommune og Gladsaxe Kommune.

I Gladsaxe er det vandselskabet Novafos, som håndterer alt spildevand og regnvand. Her kender man til problemet med overløb, men arbejder på at forbedre situationen.

- Vi er godt klar over, at vi ikke er i mål, siger Arne Kristensen, kommunerådgiver hos Novafos, til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har forsøgt at få en kommentar fra teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Ninna Hedeager (EL), men det har tirsdag ikke været muligt. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.

ka