Yderligere tusindvis af grunde kan være giftige

Mens myndigheder har fokus rettet mod 188 brandøvelsespladser, er forureningerne med giftige fluorstoffer efter alt at dømme langt mere omfattende.

Efter sagen i Korsør, hvor 118 borgere er blevet forgiftet efter at have spist kød fra kalve, der har græsset på marker nær byens brandskole, bad miljøminister Lea Wermelin i sommer Miljøstyrelsen om at kortlægge alle landets brandøvelsespladser.

Men selvom det politiske fokus er på de 188 lokationer, som myndighederne nu er gået i gang med at undersøge, er problemerne med fluorstoffer sandsynligvis langt mere omfattende. Det skriver Jyllands-Posten.

For de giftige fluorstoffer er ikke kun blevet anvendt i brandskum, men i en lang række brancher. Herunder tæppe-, forkromning-, maling-, træ-, møbel-, gummi-, jern- og metalindustrien.

- Der er langt flere grunde, som er forurenet med fluorstoffer. Jeg vurderer, at der kan være tale om tusindvis af grunde, siger Bente Villumsen, leder af Videncenter for Miljø og Ressourcer i Danske Regioner.

Få er testet for flourstoffer

Regionerne har siden 2007 taget prøver af omkring 20.000 grunde, som i dag er markeret som forurenede. Herudover har regionerne en liste med cirka lige så mange potentielt forurenede grunde.

Grundene er blevet testet for en lang række giftige stoffer, men kun ganske få er blevet testet for fluorstoffer. Det skyldes, at analysemetoderne først for nylig blev udviklet til også at kunne spore fluorstoffer, og at der først for få år siden kom kvalitetskriterier for fluorstoffer.

- Så der kommer til at gå mange år, før vi ved, hvor alle forureningerne med fluorstoffer er, siger hun til Jyllands-Posten.

Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, kræver handling fra miljøministeren. Det er nødvendigt at udvide eftersøgningen efter PFOS til andet end brandøvelsespladser, mener han.

- Det er rystende at få at vide og understreger behovet for at intensivere sporingen af, hvor de her stoffer florerer, siger han.

Lea Wermelin skriver i en mail til Jyllands-Posten, at brandøvelsespladserne står som en "klar prioritet":

"Men jeg har også klart sagt, at de relevante myndigheder skulle iværksætte de tiltag, der var nødvendige. Her skal der selvfølgelig også ses mere bredt på, om der er problemer med PFAS-forurening (en samlebetegnelse for fluorforbindelser, red.) fra andre kilder end brandøvelsespladser."

ibs