
AARHUS: Sygefraværet i Sundhed og Omsorg er faldet med gennemsnitligt 2,34 dage pr. medarbejder fra 2009 til 2010. Det svarer til knap 10 mio. kr., som plejekrævende borgere får glæde af, fortæller kommunen i en pressemeddelelse.
- Skulle det få sygefraværet ned, at vi snakker om, hvad vi er glade for ved vores arbejde og roser de raske medarbejdere?!
Reaktionen var skeptisk blandt mange medarbejdere i Sundhed og Omsorg, da de fik at vide, at sygefraværet fremover skal bekæmpes med snak. Nu må personalet konstatere, at den positive snak har virket. Kombineret med mere hensyntagen til de 'halv-syge'.
Rådmand for Sundhed og Omsorg Dorthe Laustsen (SF) retter en stor ros til medarbejdere og ledere for det systematiske arbejde med at 'tale afdelingen op af sygdomshullet':
- Vi er i Sundhed og Omsorg inde i en rigtig god udvikling, hvor vi har flyttet fokus fra sygdom til langtidsfriskhed. Hvad holder os raske, og hvad gør os glade for at komme på arbejde? Hvordan gør vi en ekstra indsats for at værdsætte og belønne kolleger og medarbejdere med lavt sygefravær? Det bliver drøftet på møder, til temadage og i dagligdagen på lokalcentrene. Og det er denne målrettede indsats blandt ledere og medarbejdere, som vi nu ser resultatet af. Det er meget flot, siger hun.
Midtbyens Lokalcenter er det sted, som har oplevet det største fald i sygefraværet; fra gennemsnitligt 23,19 fraværsdage i 2009 til 14,87 i 2010.
Ivan Brøste, social- og sundhedshjælper på stedet, fortæller:
- På vores månedsmøder bliver medarbejdere uden sygedage fremhævet og får en lille erkendtlighed af teamlederen. Det er for eksempel et stykke chokolade. Men det er jo ikke chokoladen i sig selv, der betyder noget. Det er oplevelsen af, at man har påtaget sig et ansvar, som bliver værdsat, siger han og tilføjer, at det nu er blevet en fælles opgave at nedbringe sygefraværet:
- Vi har haft en temadag, hvor vi snakkede om, hvornår man egentlig er syg nok til en sygedag. Vi drøftede også, hvad vi hver især kan gøre. Det har givet en fælles forståelse og meget større hensyntagen.
'Jeg kommer, men ...'
Ivan Brøste ved, hvad han taler om. Han fik for fem år siden ødelagt tre nakkehvirvler og døjer nogle gange med ondt i ryggen:
- Tidligere var jeg nødt til at tage nogle sygedage, fordi min ryg ikke kunne klare de tunge opgaver. Nu ringer jeg til vores vagtfordeler og siger: 'Jeg kommer, men jeg er ikke helt på toppen'. Så sørger hun for, at jeg får nogle af de lettere plejeopgaver.
Selv om der er så stor fokus på vigtigheden af at holde sig rask, bliver der ikke set skævt til en kollega med sygefravær, mener Ivan Brøste.
- Vi er jo blevet enige om nogle fælles 'regler'. Vi kender til årsagen for fraværet, fordi vi har fået meget mere åbenhed. Derfor er det selvfølgelig fuldt ud acceptabelt, når en kollega må melde sig syg, forklarer social- og sundhedshjælperen.
Fortsat indsats i forhold til sygemeldte
Rådmand Dorthe Laustsen vil arbejde for, at Sundhed og Omsorg fortsætter i samme spor. Men hun understreger, at afdelingen også gør en stor indsats for de sygemeldte; blandt andet via et godt samarbejde mellem tillidsvalgte, ledelsen og opfølgningsteamet og ved en systematisk og struktureret kontakt med de sygemeldte.
- Vi kan selvfølgelig ikke bare ignorere sygdom. Der er en gruppe syge medarbejdere, som vi fortsat skal tage hånd om. Men jeg er overbevist om, at det giver mening og øget trivsel for alle, når vi retter opmærksomheden mod arbejdsglæde og fremhæver de langtidsfriskes indsats, mener rådmanden.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.