Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Venstres bestyrelsesmodel glemmer store dele af sundhedsvæsenet

V-udspillet om nye sygehusfællesskaber tager ikke højde for hvem, der skal overtage ansvaret for familielægerne og resten af praksissektoren
19. AUG 2011 9.29

Modellen fastlægger f.eks. heller ikke, hvor de politiske og etiske prioriteringer, som regionsrådene tager, i givet fald skal tages fremover, lyder det fra Danske Regioner.

- Vælgerne har krav på at få at vide, hvem der skal have ansvaret for sundhedsvæsenet, hvis regeringen og Dansk Folkeparti vil nedlægge regionerne. Det forslag, som kom frem på Venstres sommergruppemøde på Bornholm, dækker kun en del af det sundhedsvæsen, som regionerne i dag har ansvaret for, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S).

Generelt savner han mere konkrete udmeldinger på, hvordan sygehusfællesskaberne reelt skal fungere:

- Vi har endnu ikke fået svar på, hvem skal sidde i bestyrelserne i de tre sygehusfællesskaber, som Venstre foreslår. Er det embedsmænd, eksperter eller f.eks. politikere? Og hvordan skal disse bestyrelser stilles til ansvar? I dag kan borgerne lade være med at genvælge regionspolitikerne, hvis de er utilfredse med vores prioriteringer inden for sundhedsområdet. Borgerne kan næppe afsætte bestyrelserne i de foreslåede sygehusefællesskaber.

Bent Hansen ser huller i Venstres skitse i forhold til helhedstænkningen i sundhedsvæsenet. I dag har regionerne bl.a. også ansvaret for, at alle danskere har adgang til en praktiserende læge. Lige som regionerne har ansvaret for fordelingen af de privatpraktiserende speciallæger og andre faggrupper i praksissektoren, som er godkendt til at være en del af det offentlige sundhedsvæsen.

Offentligheden udenfor
Næstformand i Danske Regioner, Carl Holst (V), påpeger, at regionerne på få år har gennemført hurtig og forbedret behandling på en række områder, fordi regionerne både har ansvaret for sygehusene og praksissektoren:

- F.eks viser vores statistikker, at flere overlever kræft efter kvaliteten i behandlingen er blevet forbedret. Pakkeforløbene på kræftområdet er blot ét område, hvor sygehusene arbejder tæt samme med de praktiserende læger - det samarbejde kan vi sikre, fordi regionerne har ansvaret for både sygehusene og de praktiserende læges arbejde.

- Regionerne arbejder benhårdt på fortsat at løfte kvaliteten i det danske sundhedsvæsen. Den udvikling må ikke gå i stå, da den både er til gavn for patienterne og samfundsøkonomien.

Holst er bl.a. også bekymret for de politiske og etiske spørgsmål, som regionspolitikerne i dag tager stilling kommer til at foregå i fora, som offentligheden ikke har adgang til:

- Vil borgerne få mulighed for at overvære et bestyrelsesmøde i et sygehusfællesskab på samme måde som de i dag kan overvære et regionsrådsmøde? Og er det meningen, at sygehusfællesskabernes prioriteringer f.eks. i forhold brugen af nye behandlingsformer eller ny medicin skal foregå bag lukkede døre? Der er fortsat mange aspekter af regionspolitikernes opgaver, som er uafklarede i den nye model.

ka