DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Vejle-borgmester savner klima i de nye frihedsforsøg
- Det undrer mig, at et vigtigt emne som klima ikke er med i de nye frihedsforsøg, siger Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen (V).
Foto: Mette Mørk, Ritzau Scanpix

Kommunal klimakamp:
Vejle-borgmester savner klima i de nye frihedsforsøg

Vejle arbejder på grøn bilisme, mens bæredygtigt byggeri er på dagsordenen i blandt andet Furesø og Frederikshavn, og Gladsaxe er niende kommune, der forpligter sig på emmissionsfri køretøjer.

Ifølge Vejle Amts Folkeblad søger borgmester Jens Ejner Christensen (V) nu statsministeren, om Vejle kan blive frikommune på klimaområdet, efter hun ved folketingsårets åbning gav startskuddet til et banebrydende frikommuneforsøg.

- Det undrer mig, at et vigtigt emne som klima ikke er med. Vi sad så sent som i går og arbejdede med et papir over alle de begrænsninger, der er lagt over klimaområdet fra staten. Tænk, hvis vi kunne blive undtaget fra dem, siger Vejles borgmester.

Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg kommuner får mulighed for at fravige alle regler, lovgivning og dokumentationskrav på folkeskoleområdet, dagtilbudsområdet og ældreområdet, men klimaområdet er altså ikke blevet nogle af de frisatte områder.

Klimaudvalget i Vejle vil udvikle plan for grøn bilisme, sætte fokus på at få flere lade-stationer i bybilledet og arbejde på en grøn mobilitetsplan, oplyser kommunen. Klimaudvalget, der ledes af ekspolitikeren Steen Gade, fik fornylig oplæg af tidligere departementschef i Finansministeriet og direktør i DONG, Anders Eldrup, der som formand for elbilskommissionen for ganske nylig fremlagde sin rapport om omstilling af en stor del bilparken fra benzin til el.

Eldrup fortalte, hvordan han ser kommunernes rolle i denne proces - både som arbejdsgiver og som myndighed. I sit novembermøde kommer professor ved Københavns Universitet, Katherine Richardson, der også er medlem af det nationale klimaråd.

I Furesø får et bæredygtigt CO2-venligt træbyggeri til nogle af kommunens sårbare borgere milliontilskud fra Realdania i støtte som ekstra klimatiltag. Som såkaldt Verdensmålshus vil det leve op til alle de mest toneangivende miljøcertificeringer.

Byggeriet i verden står for cirka 40 pct. af CO2-udledningen, og cementindustrien er den tredjestørste udleder af CO2 i verden. Hvorimod træ er et bæredygtigt materiale, fordi det binder i stedet for at udlede CO2.

Realdania støtter i denne omgang samlet 11 kommuner i klimamæssige og bæredygtige tiltag, og en anden er Frederikshavn, der gar gang i en stor ombygning af Frydenstrandskolen. Store dele af bygningen er ved at blive renoveret, energioptimeret og samtidig ændres indretningen, så der i sidste ende bliver plads til en ny daginstitution.

Knap 1 mio. kr. skal bl.a. bruges til ekstra isolering og ekstra kuldebrossikring ved vinduerne. I alt får kommunen 950.000 kr., hvor de 200.000 kr. er til rådgivning og de 750.000 kr. er til konkrete bæredygtige projektforbedringer.

- Vi får mulighed for at samarbejde med dygtige rådgivere, der skal hjælpe os med at vurdere og beregne, hvilke materialer, vi bør vælge. Det kunne for eksempel være en beregning af, om det er en god idé at genbruge fliserne udenfor, i stedet for at købe nye. Sammen med rådgiverne bliver vi helt skarpe på, hvilke løsninger, vi skal prioritere, så vi får mest mulig bæredygtighed ind i projektet, fortæller afdelingsleder i Ejendomscenteret Bo Niebuhr.

Gladsaxe er blevet den niende kommune,  som sammen med regeringen forpligter sig til målsætninger for grøn omstilling af den kollektive bustrafik, oplyser Gladsaxebladet, så alle nye udbud af kollektiv bustrafik i fremtiden skal være enten CO2-neutrale eller nulemission. Gladsaxe lader også intentionen gælde egne kommunale køretøjer.

- Vi har blandt andet en målsætning om, at alle buslinjer i hele kommunen skal betjenes af nulemissionsbusser i 2025. Den første kommer i drift i det nye år, fortæller borgmester Trine Græse (S).