Vaccine til sårbare i næste uge og test af ansatte på plejehjem
Pressemøde om corona onsdag formiddag med Henrik Ullum fra SSI, sundhedsminister Magnus Heunicke, statsminister Mette Frederiksen og Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Vaccine til sårbare i næste uge og test af ansatte på plejehjem

Til efteråret vil 2,5 mio. danskere blive tilbudt fjerde vaccinestik.

Den stigende coronasmitte betyder nu, at særligt sårbare grupper allerede fra næste uge vil kunne blive henvist til revaccination med et fjerde stik. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag formiddag på et pressemøde.

Det vil blive praktiserende læger og hospitalslæger, der får mulighed for at ordinere vaccinen.

Desuden vil medarbejdere på landets plejecentre blive tilbudt to ugentlige test, og efter sommerferien bliver der yderligere adgang til PCR-test. Derimod er der ikke planer om brug af lyntest i større omfang.

Fra midt i september vil der blive tilbudt fjerde stik til særligt sårbare såsom plejehjemsbeboere og de allerældste, og fra 1. oktober vil alle danskere over 50 år få tilbudt vaccine. Dermed vil i alt 2,5 millioner danskere blive tilbudt fjerde stik, sagde statsministeren.

- Det er, som det ser ud nu. Som vi alle ved, kan tingene forandre sig, sagde Mette Frederiksen.

Ikke stor smitte på plejehjem

Ifølge direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm ses der ikke stor smitte på plejehjemmene for øjeblikket. Planerne om at tilbyde boosterstik skyldes et ønske om at være på forkant, sagde han.

Der vil ikke blive lavet en særlig vaccineindsats for sundhedspersonale under 50 år.

På et spørgsmål om eventuelle restriktioner på plejehjemmene sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S):

- Vi er ikke i nærheden af restriktioner, men det kommer til at kræve lidt mere testning. Det vil nogle være trætte af. Men med test vil man kunne få et hurtigt svar og så passe sit arbejde.

Ny strategi

Ifølge Søren Brostrøm er der sket et skifte i strategi, hvor man ikke mere forsøger at forhindre smitte, men at forhindre alvorlig sygdom. 

- Vi har lært, at med de nye varianter er vacciner ikke gode til at forebygge smitte, men de er gode til at forebygge alvorlig sygdom. Der er en klar aldersprofil i, hvem der bliver alvorligt syge, og derfor koncentreres indsatsen om de ældste aldersgrupper, sagde han.

Risikoen for alvorlig sygdom stiger særligt fra 60-70 år, men ud fra et forsigtighedsprincip anbefales vaccinationen allerede fra 50 år.

Forventer ikke restriktioner

Mette Frederiksen understregede, at der ikke er planer om nedlukninger eller restriktioner.

– Vi håber og arbejder på, at vi ikke skal gennem nedlukninger.  Vi kan ikke udstikke nogen garantier, men intet med den viden, vi har i dag, taler for nedlukninger, som vi så dem tidligere, siger Mette Frederiksen.

ak / Ritzau

Artiklen er løbende opdateret i løbet af formiddagen