MARIAGERFJORD: En usædvanlig beslutning i Mariagerfjord Kommune om at bruge skoleledernes resultatlønspulje på 250.000 kr. på en kommunal studietur til Canada viser sig at bunde i uenighed om, hvordan midlerne skal fordeles mellem kommunens 11 skoleledere. Det fortæller formand for skolelederbestyrelsen i Mariagerfjord, John Schulz, til dknyt:
- Vi har i skoleledergruppen haft lange drøftelser om, hvordan resultatlønnen skulle udmøntes, og sidste år endte der med at være utilfredshed om, hvordan pengene blev fordelt. Så da forvaltningen spurgte os, om vi kunne forestille os at afgive puljen og bruge dem på turen til Canada, gik vi med til det.
John Schulz ser samtidig en fordel i at bruge midlerne på noget andet i år. Det giver nemlig skolelederne tid til at blive enige med kommunens nye skolechef om, hvordan de 250.000 kr. fremadrettet skal fordeles mellem de 11 ledere.
- Vi vil selvfølgelig gerne have lønnen, men resultatløn skal helst skabe tilfredshed, og skal udmøntes på en måde, hvor man bliver glad for det, man får, fremfor man bliver ærgerlig over, at man ikke fik noget andet, fordi man ikke vidste, at man også blev målt på det, forklarer John Schulz, der udover at være formand for skolelederbestyrelsen i kommunen også er skoleleder på Bymarkskolen i Hobro.
Heller ikke enighed om at afgive pulje
Forsøget på at afværge utilfredsheden med udmøntningen igen i år ved at afgive puljen, er dog ikke helt lykkedes. Ifølge dknyts oplysninger har der nemlig ikke været helt fuld opbakning fra skoleledere til beslutningen om at bruge pengene på turen til Canada.
- Vi har ikke været 100 pct. enige om beslutningen, så er det sagt, men det er nu engang det, vi har valgt at gøre, fortæller John Schulz.
Beslutningen om at afgive midlerne er truffet af skolelederbestyrelsen, der består af fem medlemmer, og som udover at dække de 11 skoleledere, også dækker 29 mellem- og afdelingsledere i kommunen. Beslutningen er udover uenigheden om fordeling af midlerne truffet på baggrund af et ønske fra skolelederne om på et tidspunkt at komme på en fælles inspirationstur.
Studieturen er i sig selv omdiskuteret
Studieturen til Canada har i sig selv været omdiskuteret, idet kommunen til oktober sender hele 52 medarbejdere til Ontario. Formålet med turen er at udvikle samarbejdet inden for børne- og ungeområdet - særligt med henblik på inklusion - og turen går til netop Ontario i Canada fordi byen, ifølge Mariagerfjord, har et af verdens mest højtydende undervisningssystemer, hvilket blandt andet er et resultat af et tæt samarbejde mellem politikere, forvaltning og skoler.
Turen, der koster 25.000 kr. pr. person og i alt beløber sig til 1,3 mio. kr. blev i august kraftigt kritiseret af en række byrådsmedlemmer, der var enige om, at det var et uheldigt signal at sende til borgerne i kommunen, at man i sparetider kunne finde 1,3 mio. kr. til at sende 52 personer på studietur til Canada.
Netop sparetiderne fik kommunen til at tænke ud af boksen, da det kom til finansieringen af turen, der ud over skoleledernes resultatlønspujle, betales med en række allerede budgetterede kursus- forsøgs- og udviklingsmilder fra forskellige fagenheder på børne- og ungeområdet. Også syv dagtilbudledere har ifølge kommunen afgivet deres resultatløn som tilskud til turen.
Skolelederforeningen: Et skråplan
Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, siger til dknyt, at han ikke er umiddelbart begejstret for skolelederbestyrelsens beslutning om at benytte lønkroner til rejseudgifter:
- Vi er altid betænkelige ved, at at medarbejdere på den måde selv betaler og finaniserer noget, som kommunen har gavn af. De har jo aftalemæssigt ret til den resultatløn, fordi de har udført en opgave, som kommunen ønsker at få udført. At de nu efterfølgende skal aflevere den igen, det er et skråplan, men det er så den løsning, man har valgt og det må vi jo respektere.
At der er tale om et skråplan er lokalformanden for skolelederbestyrelsen, John Schulz, som udgangspunkt enig i, men han understreger, at der er tale om et særtilfælde i år.
- Vi skal finde en helt ny måde at fordele pengene på, som både skolelederne og forvaltningen kan bakke op om. Det er ikke helt aftalt færdigt, men det er vigtigt, at resultatlønnen ikke skaber konkurrence mellem os, men at de ekstra penge skaber tilfredshed, siger John Schulz, der i øvrigt bemærker, at skolelederne opfatter studieturen til Canada som en arbejdstur, og ikke som en belønning - selvom skoleledernes del af turen altså finaniseres med skolelederens resultatlønspulje.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.