DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Torsdag uddannes de første sosuer fra ny uddannelse
Christina Sadolin læser op til den afsluttende prøve torsdag, hvor hun bliver den første EUX-uddannede sosu-assistent nogensinde.
Foto: Danske Sosu-skoler

Torsdag uddannes de første sosuer fra ny uddannelse

EUX kombinerer gymnasium og sosuassistentuddannelse på fire og et halvt år.

Som de første nogensinde springer 77 elever de kommende uger ud fra landets erhvervsgymnasier (EUX) som sosuassistenter.

Rundt om i landet har de 77 elever på godt fire og et halvt år gennemført en kombination af uddannelsen til social- og sundhedsassistent og en erhvervsgymnasial uddannelse. Dermed er uddannelsen halvandet år længere end en STX (alment gymnasium) og et år længere end en uddannelse som sosuassistent.

De nyuddannede sosuer falder på et tørt sted med flere ældre og mangel på uddannet personale.

- Derfor er det meget glædeligt, at EUX viser en ny og attraktiv vej ind i faget for målrettede, motiverede og engagerede elever. Med deres baggrund kan faget åbne mange veje til attraktiv beskæftigelse og gode muligheder for videreuddannelse i faget. Blandt andet indenfor områder som demens eller psykiatri eller til at bestride koordinerende funktioner og lederjob, siger formanden for Danske Sosuskoler, Lisbeth Nørgaard.

Eleverne er ansat af en kommune under uddannelsen og får derfor elevløn i stedet for SU. 

Akademisk dannelse

Den første, som bliver uddannet på den nye uddannelse, er Christina Sadolin fra Balling ved Skive. Hun er glad for kombinationen af de to uddannelser.

- Jeg har fået en akademisk dannelse med, der er helt uundværlig i mit arbejde. 40 pct. af vores tid bruger vi jo på at kunne dokumentere, og her har jeg fået at vide af vejledere og kolleger, hvor god jeg er til at formulere mig kort og præcist, fortæller hun om den mere akademiske del af uddannelsen.

Desuden har uddannelsen udviklet hende personligt, mener Christina Sadolin.

- Assistenten er ikke en nem uddannelse, og når man kommer derud helt ung, er det hårdt og udfordrende. Men jeg har lært at tage imod udfordringerne. At bevare overblikket i stressede situationer og at kommunikere og reflektere, siger hun.

Der findes i alt 45 erhvervsuddannelser, der kan tages som EUX.

ak