Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

KV21:
To spids-afklaringer i S og to udfordrere uden byrådsbaggrund

Følg de seneste navnenyheder fra optakten til kommunalvalget - i Syddjurs, Kalundborg, Nordfyn og Tønder.
2. JUN 2020 15.21
TEMA: KV21

Et af de uomtvistelige borgmesterskifter, der kan imødeses ved KV21, kommer i Syddjurs, hvor 69-årige Ole Bollesen (S) i januar meddelte, at han efter en enkelt periode ikke stiller op igen på den post.

Nu har partiet samlet sig om en ny spidskandidat, da den lokale fællesledelse ifølge TV2 Østjylland nu har udpeget 38-årige gruppeformand Michael Stegger Jensen som spids. Der var ingen modkandidater til Stegger, der er i gang med sin første byrådsperiode og ved KV17 fik 679 personlige stemmer. 

Det var fjerdeflest i kommunen: Allerflest fik tidligere borgmester Claus Wistoft (V) med 3.377, næstflest fik endnu tidligere borgmester Kirstine Bille (SF) med 2.494 og tredjeflest Ole Bollesen med 1.066. Femteflest fik Tommy Bøgehøj (K) med 560. Bille er udpeget som SF-spids igen, mens Wistoft i august forventes at være officiel V-spids. S og V har begge otte pladser i den 27 mand store kommunalbestyrelse, SF har fire. 

Også i Kalundborg er der en socialdemokratisk afklaring på spidsniveau, og her er der tale om en udfordrer uden for byrådsgruppen, som det lykkedes at vippe en mangeårig politiker af pinden. Tidligere spids Gunver Jensen fik ifølge TV2 Øst i en urafstemning kun 91 stemmer mod 96 til den nye lokale partiforeningsformand Tina Beck-Nilsson (S), der hermed er ny spids.

Forløbet op til urafstemningen har været broget, fordi Gunver Jensen blev udfordret af sin egen partiforeningsformand, der blev indstillet af en enstemmig partibestyrelse - uden at orientere Gunver Jensen på forhånd. Jensen har været i lokalpolitik siden 1989, har flere gange være viceborgmester og har endnu ikke besluttet, om hun efter valgnederlaget vil stille op til byrådet igen.

Beck-Nilsson er lokal lærerkredsformand, vil i valgkampen have fokus på børn og unge, kultur og natur og er oppe imod en sværvægter i borgmester Martin Damm (V), der har været formand for KL og i dag er næstformand.

Damm sidder på et V-DF-flertal, der lige efter KV17 mønstrede 11 til V og fem til DF, men efter at hvert parti har haft en afskalning på én, nu tæller ti og fire i det 27 mand store byråd. S har otte pladser. Damm høstede af personlige stemmer ved KV 17 hele 4.286 foran Gunver Jensen med 1.888, Peter Jacobsen (DF) med 878, Malene Grandjean (V) med 663 og Jakob Beck Jensen (V) med 561.

Nordfyns Kommune er den seneste S-spids fra KV13 og KV17 Kim Johansen som tidligere omtalt trådt tilbage, og han er som gruppeformand erstattet af Pia Longet, der også har meldt sig som ny spids. Det er der så også to andre, der har ifølge Fyens Stiftstidende, nemlig Helle Waagner, der er byrådsmedlem, og Bernt Nicolaysen, der er aktiv i det organisatoriske i S lokalt.

En urafstemning skal være færdig senest 30. juni. Nordfyn har i dag V-borgmester i skikkelse af Morten Andersen, der sidder i sin tredje periode.

I Tønder er udpegningen af spids i Venstre blevet udsat til 18. juni, og ifølge JydskeVestkysten er den siddende borgmester Henrik Frandsen, der sidder i sin første periode, nu officielt en af kandidaterne. Formanden for Rømø Tønder Turistforening, Martin Iversen, har nu også meldt sig på banen.

Iversen, der ikke før har været valgt til en politisk post, er koncerndirektør og medejer af Enjoy Resorts på Rømø og i Gråsten. Som formand for turistforeningen har han blandt andet stået stejlt over for Tønders destinationssamarbejde med Fanø og Esbjerg - og vil stå for en liberal, erhvervsmæssig tilgang, som han ikke oplever i kommunen nu under Frandsen.


Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]