DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

KV21:
To oppositions-spidser klar - og en kandidat der trak sig igen

Følg de seneste navnenyheder op til KV21 - fra Lemvig, Horsens, Fredericia og Gribskov.
11. JUN 2020 12.19
TEMA: KV21

I endnu to kommuner er der nu sat navn på den udfordrer, der umiddelbart må siges at have størst chancer for at vinde valget som politisk overhovede, hvis da ikke den siddende borgmester vælges.

Vi begynder i det nordlige, i Lemvig, hvor 20 socialdemokrater på en ekstraordinær generalforsamling udpegede Lone Pilgaard Sørensen som ny S-spids - uden modkandidat.

Folkebladet Lemvig beretter, hvordan hun allerede i februar meddelte, at hun havde politiske ambitioner, der rakte videre end udvalgsposter, og det fik den daværende spids Kenneth Bro til at trække sig. Han fortsætter som gruppeformand perioden ud.

Bro var S-spids ved de seneste tre valg uden at kunne gøre borgmester Erik Flyvholm (V) rangen stridig. Lemvig er Venstre-land, og ved KV17 fik kommunen absolut V-flertal - med 12 ud af 21 pladser. Hvad angår personlige stemmer blandede socialdemokraterne sig en del i top fem: Efter Flyvholm med 1.902 og Bro med 714 fulgte godt nok Chris Olesen (V) med 700, men så kom Karsten Dyrberg Kragelund (S) med 463 og Ole Byskov (S) med 441. Lone Pilgaard Sørensen fik 418.

Som Lemvig er V-land, er Horsens S-land, og her er den borgerlige oppositions stærkeste spids ifølge Horsens Folkeblad igen blevet Martin Ravn (V). Ravn har været V-spids ved et enkelt valg - KV17 - hvor der lidt kuriøst blev status quo i forhold til alle partier i byrådet.

Borgmester har her siden 2012 været Peter Sørensen (S), der står i spidsen for 13 ud af 27 mandater. Ved KV17 fik han hele 10.290 personlige stemmer foran Ravn med 3.253, Claus Kvist Hansen (DF) med 1.223, Jørgen Korshøj med 864 og Jakob Bille (LA) med 777.

Mens Horsens har haft uafbrudt S-styre i mands minde, har Fredericia som ellers traditionel S-kommune haft en enkelt og turbulent periode med V-styre fra 2014-2017. Ved KV17 var Peder Tind V-spids, og han har meldt sig klar igen, hvis ellers han bliver valgt til den post i august.

I Gribskov er der stadig uvished om, hvem der skal følge efter Bo Jul Nielsen som S-spids. Han forlod S for et års tid siden 'efter svære arbejdsforhold' og har senest meldt sig ind hos De Radikale, som ikke havde haft folk i byrådet siden KV05.

Den nuværende gruppeformand Pia Foght meldte sig i februar som interesseret, men trak sig igen. Hun havde opbakning fra den ene af to S-afdelinger i kommunen, og netop strukturen med og klimaet mellem de to lokalforeninger var årsag til Bo Juls afgang.

Konkurrenter om at blive S-spids er nu Morten Dahlberg og udvalgsformand Mikkel Andersen, men der er stadig frist et par dage til at melde sig. Gribskov har siden kommunalreformen haft borgmestre fra V, K eller som nu nytgribskov: Anders Gerner Frost, hvis lokalliste har otte pladser foran Venstre med syv og S med tre.Læsere, der kender til flere gennemførte udpegninger af nye borgmesterkandidater eller tilsvarende nyheder fra de store oppositionspartier, er velkomne til at give lyd til [email protected]