
SØNDERBORG: Udviklingsprojektet, som ministeriet har besluttet at støtte, skal samlet set udvikle hjerneskade-rehabiliteringen i Sønderborg Kommune.
Det skal ske ved en bred indsats: Der skal udvikles en koordinatorfunktion på området, der skal tilrettelægges graduerede tilbud f.eks. i forbindelse med kommunens botræningstilbud og Sygehus Sønderjyllands rehabiliteringstilbud, de neurofaglige kompetencer skal styrkes hos de medarbejdere, der arbejder med de hjerneskadede, og der skal sikres vidensdeling og kompetenceløft ved at samarbejde med de tre andre sønderjyske kommuner.
- Jeg glæder mig over, at vi med dette projekt gør en indsats for at mindske følgerne efter sygdom og ulykke, så de ramte borgere kan opnå et så selvstændigt og meningsfuldt liv som muligt. Vi har i vores handicappolitik prioriteret området ved at pege på, at der skulle være en koordinatorfunktion, som kan fremme det gode liv for de ramte borgere. Det ser jeg frem til, at vi nu gør alvor af, siger formand for Sønderborg Kommunes social- og sundhedsudvalg, Jørgen Jørgensen (SF).
Behovet for at iværksætte udviklingsprojektet skal ses i lyset af, at ansvarsområder og arbejdsdelinger mellem regioner og kommuner blev reorganiseret ved kommunalreformen i 2007 og ved ændringer i Sundhedsloven året før.
I praksis har det fungeret siden uden faste procedurer for koordination, hvor der tidligere var en hjerneskadekonsulent, et tværsektorielt overordnet hjerneskadesamråd og et egentligt team som rådgivende organ på enkeltsagsniveau.
Målet med projektet er, at borgere, pårørende og fagpersoner skal opleve sammenhængende og effektive rehabiliteringsforløb af høj kvalitet, både fagligt og organisatorisk. Forløbet evalueres undervejs og til sidst for at vurdere koordinatorfunktionen og det fremtidige tværkommunale samarbejde.
mou
FAKTA:
· Statistisk er der i en kommune af Sønderborgs størrelse 570 borgere med hjerneskade, og tallet vil vokse med ca. 150 om året.
· Af de nytilkomne vil 118 have fået en hjerneskade som følge af apopleksi (hjerneblødning, blodprop), mens 34 har været udsat for en ulykke, vold el.lign.
· 44 vil være i den erhvervsaktive alder, og 90 vil have brug for rehabilitering.
· Sønderborg Kommune har i 2008-2010 modtaget ca. 105 genoptræningsplaner pr. år, hvor henvisningsårsagen er apopleksi el.lign.
· P.t. er 61 borgere visiteret til støtte
· Sønderborg Kommune har tre botilbud med i alt 32 pladser til senhjerneskadede og fysisk handicappede
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.