
Af Paul Hegedahl
Christian Stadil og Christian Waldstrøm:
"Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk";
Gyldendal Business, København 2009.
181 s., indb., 16 x 24 cm., litt.liste.
Kr. 350,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-02-07144-3.
"Netværk er helt afgjort noget, som er kommet for at blive, og derfor er det helt afgørende at forstå sig selv og sin omverden i dette perspektiv."
- Alfred Josefsen, administrerende direktør, IRMA i forordet til "Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk"
Netværksmennesket
Vi har tidligere anmeldt Morten Bay "Homo Conexus - Netværksmennesket", Gyldendal 2009, der fortæller historien om, hvordan netværksmennesket er fremtidens menneske. Bogens undertitel er da også: Historien om den nye forbruger, den nye medarbejder og nye venskaber i en tid under stor forandring. Hvis man skal være kollega med, chef for, lærer for, forældre for eller ven med en homo conexus, må man forstå, at der er helt andre prioriteter, motivationsfaktorer og sociale relationsformer i spil.
Netværksvirksomheden
Et andet aspekt af netværkssamfundet er det mere virksomhedsorienterede. For hvad stiller man op med netværk, hvis man skal agere klogt som virksomhed i netværkssamfundet? På dknyt.dk har vi netop anmeldt Eva Beckmann, Andreas Rønne Nielsen og Tore Wanscher: "Hvad vil I med netværk? Om de strategiske beslutninger bag værdiskabende netværksprogrammer"; Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2010 og her er så en væsentlig bog mere om dette emne. Den er baseret på såvel teori som stor viden fra praksis, og giver netop en række praktiske eksempler. Forfatterne, Stadil og Wanscher skriver bl.a.: "Alene det, at en virksomhed kun kan eksistere som begreb, hvis den har medarbejdere, kunder og partnere, gør, at virksomheden er født med et netværk. Netværk og networking er derfor ikke i sig selv et valg. Men at gøre disse aktiviteter til en bevidst og struktureret del af virksomhedens udvikling samt at søge at optimere virksomhedens netværksindsats, det er det strategiske valg. Bogens formål er derfor at introducere begrebet corporate networking, således at lederen efter at have læst bogen har mulighed for at integrere corporate networking i virksomhedens strategiske arbejde."
De definerer corporate networking som: Strategisk bevidsthed om, hvordan virksomheden, herunder dens ansatte, anvender netværk og networking. Og de understreger, at hverken virksomheder eller enkeltpersoner kan undlade at netværke - og derfor er de forskellige netværksaktiviteter, der tilsammen udgør corporate networking, ikke noget, man i praksis kan fravælge.
Behov for nytænkning
Når man taler om netværk, vil mange have opfattelsen af, at de indgår i en lang række netværk - både som enkeltpersoner og i virksomhedsmæssig sammenhæng. Men det er et alvorligt spørgsmål, om de i virkeligheden er låst fast i relationer, som måske nok på nogle områder kan have en vis mening, men som på ingen måde kan betragtes som reelle netværk, der giver det ønskede/forventede udbytte - men tværtimod skaber ikke erkendte problemer. Det kan være en hård aktivitet, men nødvendigt, især for virksomhederne, at revurdere gamle forpligtelser, så vanetænkning og fastgroede mønstre kommer tydeligt frem og netværksarbejdet knyttes til virksomhedens strategi.
Indhold
Ud over indledning af administrerende direktør Alfred Josefsen, IRMA, forfatternes indledning, litteraturliste og oversigt over de virksomheder, der anvendes som cases, har bogen seks kapitler:
Kapitel 1. Corporate networking som strategisk vilkår
Kapitel 2. Strategiske netværksparadokser
Kapitel 3. Overblik over virksomhedens netværk: Strategisk overblik; Analyse af netværk
Kapitel 4. Strategisk prioritering af virksomhedens netværk
Kapitel 5. Netværkslederen
Kapitel 6. Kommer vi til at se corporate networking officers i fremtiden.
Paradokserne
Forfatterne understreger gang på gang, at hele netværkstankegangen er meget kompleks, og at der findes mangfoldige netværksrelationer, som samlet udgør corporate networking - og som det er af afgørende betydning at få et klart overblik over. I kapitel 2 beskrives indgående og overbevisende tre paradokser, der skaber rammerne for disse netværksrelationer:
1. Netværk er virksomhedens vigtigste ressource, men ikke dens ejendom.
Hvem er i fokus - et eller få individer eller hele organisationen?
Skabes og udvikles relationerne mellem enkeltpersoner som selvstændige repræsentanter for virksomhederne, eller mellem virksomhederne som sådan?
2. Netværk forstås uformelt, men ledes formelt.
Hvordan styres netværkene - formelt eller uformelt?
Er der formelle kontrakter og aftaler parterne imellem eller er relationen uformel - eller er det både og i en udvikling?
3. Virksomheder er netværk og er i netværk.
Hvor ligger fokus - eksternt eller internt?
For alle virksomheder er det meget væsentligt at kunne se deres netværksaktiviteter som noget både eksternt og internt og samtidig have et så klart overblik, at man kan
se samspillet mellem det eksterne og interne.
Mange virksomheder har i dag meget store udfordringer med at kombinere disse paradokser og se deres samlede netværksaktiviteter under et og få dem koblet til virksomhedens strategiske mål. Det er givet også tilfældet, fordi de ikke er blevet set og beskrevet så klart og udførligt, som det er tilfældet i denne bog. Meget interessant gøres der også opmærksom på, hvor vigtigt det er at være opmærksom på kulturforskelle, og forfatterne kommer ligeledes ind på social kapital og tillid.
Otte former for netværksdannelse
Med udgangspunkt i de tre grundlæggende paradokser inden for virksomhedens netværk, opstiller Stadil og Wanscher en model, der tager hensyn til de måder, man kan betragte netværk på. Som grundlag for modellen anvender de Rubiks Terning, den pusleopgave, som i 1974 blev opfundet af den ungarske billedhugger og professor i arkitektur Erno Rubik (1944). De opstiller otte former for netværk:
1. Corporate relations: Eksternt, organisatorisk og uformelt
2. Virksomhedssamarbejder: Eksternt, organisatorisk og formelt.
3. Personlige relationer: Eksternt, individuelt og uformelt.
4. Professionelle relationer: Eksternt, individuelt og formelt.
5. Relationskultur: Internt, organisatorisk og uformelt.
6. Organisationsstruktur: Internt, organisatorisk og formelt.
7. Kolleger: Internt, individuelt og uformelt.
8. Arbejdsfællesskaber: Internt, individuelt og formelt.
Hver af disse 'kuber' gennemgås både med deres karakteristika og eksempler fra praksis. Ofte med overraskende konklusioner og observationer.
Det interessante ved at anvende denne model i form af Rubiks terning er, at uanset, hvordan man vender en sådan terning, vil mindst en af de otte kuber være skjult. Forfatterne skriver, at det er deres erfaring, at mange virksomheder "holder kuben", så de kun ser en af fladerne - altså fx kun eksterne eller formelle netværk, og at det i praksis betyder, at virksomheden har et eller flere blinde punkter i deres strategiarbejde, da man er nødt til at dreje "terningen" - ændre perspektivet - for at se den sidste kube, og at det er en stor ledelsesudfordring at kunne sætte fokus på alle typer af netværk, så man er klar over, hvilke af dem, det er hensigtsmæssigt at have i spil hvornår. Og ikke mindst også være klar over, hvilken ledelseskompetence, der er brug for hvornår. Og disse forskellige lederroller gennemgås også. De fortæller, at deres erfaring er, at en leder som oftest kun har blik for den form for netværksdannelse, som han/hun selv er god til (eller føler sig bedst tilpas med, kan man vel tillade sig at observere).
Om forfatterne
Christian Stadil er stifter af, partner og direktør i Enso Consult A/S, Hellerup. Han er cand.merc. fra Copenhagen Business School. Han har siden 1994 arbejdet med leder-, medarbejder- og organisationsudvikling både som ansat i TDC og som virksomhedskonsulent. Christian Stadil er certificeret i MBTI, Belbin Teamrolletest, DISC og ProPerson profilanalysen. Han har tidligere skrevet "Netværk dig til Succes"; Forlaget Schultz 2006. Christian Stadil er medlem af bestyrelserne for Foreningen Grønlandske Børn og UNICEF Danmark. Han har spillet på det danske landshold i håndbold i ti år - heraf to år som anfører.
Christian Waldstrøm er lektor ved Institut for Ledelse, Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. Han er cand.merc. og i 2003 ph.d. fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet. I 2007 fik Christian Waldstrøm Hede Nielsen Fondens Pris for sin forskning, og han blev i 2006 kåret som Årets Underviser, bl.a. for sin MBA-undervisning. Han er forfatter og medforfatter til en lang række bøger, artikler, kroniker om især netværk. Christian Waldstrøm er medstifter af og partner i konsulentvirksomheden Unilyze, Aarhus og Tommerup.
Alfred Josefsen, som har skrevet det meget engagerede forord til bogen, er administrerende direktør for IRMA. Han er cand.merc. 1985 og er adjungeret professor ved Copenhagen Business School. Alfred Josefsen er bestyrelsesformand for bl.a. Unicef Danmark; Gyldendal og ABC-Fonden.
"Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk" er af såvel Jyllands-Posten som Dagbladet Børsen blevet nævnt som en af de bedste ledelsesbøger i 2009.
På vej til fælles sprog og videre udvikling af viden
I sit forord til denne bog skriver Alfred Josefsen bl.a.: "Netværk er en disciplin, som alle - særligt ledere - bør tage meget mere seriøst, arbejde målrettet og struktureret med og prioritere med henblik på at skabe så gode, effektive, holdbare eller hyggelige netværk som muligt. Bogen har virkelig mange fine pointer, gode tjeklister og masser af inspiration til at skabe sit netværk på bedre vis uden at få det gjort alt for komplekst eller kompliceret. Det er godt, at vi i dette videns- og netværkssamfund endelig får et sprog omkring noget af det, som er vigtigt, og som vi skal leve af i de kommende generationer."
Set fra anmelderens perspektiv findes der nu på dansk med Christian Stadil og Christian Waldstrøm: "Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk"; Morten Bay: "Homo Conexus - Netværksmennesket" og Eva Beckmann, Andreas Rønne Nielsen og Tore Wanscher: "Hvad vil I med netværk? Om de strategiske beslutninger bag værdiskabende netværksprogrammer", et godt og gennemarbejdet grundlag såvel for etablering af netværk i praksis som for videre udvikling af tanker og teorier om dette vigtige område. Man kan opfordre forfatterne til at søge sammen i et netværk og f.eks. - foreløbig på det forskningsmæssige område - koble tankerne sammen med den øgede viden om social kapital og det tiltagende arbejde med tillid.
Supplerende links
http://dknyt.dk/red/artikler.php?id=50375
Anmeldelse af Eva Beckmann, Andreas Rønne Nielsen og Tore Wanscher:
"Hvad vil I med netværk? Om de strategiske beslutninger
bag værdiskabende netværksprogrammer";
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2010.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=49523&s=netv%C3%A6rk
dknyt.dk: Et pilotprojekt med erhvervsnetværk i Randers Kommunes landdistrikter har været en så stor succes, at virksomhederne ønsker at fortsætte og udvide netværkene. 15. juni 2010.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=45857&s=Homo%20Conexsus
Paul Hegedahl: "Netværk er ikke nødvendigvis fællesskab". Anmeldelse af Morten Bay:
"Homo Conexus - Netværksmennesket", 9. december 2009.
http://politiken.dk/kultur/boger/faglitteratur_boger/article835597.ece
Kresten Schultz Jørgensen: "Danske netværksbøger holder fin flyvehøjde". Anmeldelse af "Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk" (Og af "Homo Conexus - Netværksmennesket") Dagbladet Politiken, 18. november 2009.
http://www.lederweb.dk/Dokumentarkiv/Artikler/Corporate-Networking/
Lederweb: Anmeldelse af "Corporate Networking. Strategisk Ledelse af virksomhedens netværk", 13. oktober 2009.
http://www.lederweb.dk/ImageVault/Images/id_41328/ImageVaultHandler.aspx
Væksthus for ledelse: "Ledere i netværk - en ledelsesstrategi", 2006. En publikation på 92 sider om ledelse og netværk, som kan downloades gratis.
http://www.startvaekst.dk/vhmidtjylland.dk/netvaerk-skaber-forretning
En række artikler og videoer om netværk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.