
Mens én dansk kommune bruger godt 1.600 kroner om året pr. 0-17-årig på forebyggelse, så bruger en anden næsten fire gange så meget. Og mens én dansk kommune har 19 pct. af sine anbragte børn og unge i en institution, så er det tilsvarende tal 70 pct. i en anden kommune. Det viser en KREVI-analyse af danske kommuners udgifter til anbringelse af udsatte børn og unge.
Undersøgelsen viser, at en del danske kommuner kan spare flere millioner kroner om året, hvis de, som i Sverige og Norge, anbringer flere børn i plejefamilier frem for på institution. Samtidig peger undersøgelsen på, at forebyggelse har en effekt.
- Vi kan se, at forebyggende indsatser betyder færre anbragte børn, og at børnene er anbragt i kortere tid, fastslår Marianne Schøler Kollin, en af forfatterne bag undersøgelsen.
Inspiration fra Sverige
KREVI har også gravet sig ned i den svenske måde at arbejde med udsatte børn og unge på, efter at undersøgelsen 'Tilbud og udgifter til udsatte børn og unge' fra 2010 viste, at Sveriges udgifter til området er markant lavere end Danmarks. Den nye analyse viser, at Danmark kan hente inspiration i Sverige til at gennemføre Barnets Reform, der lægger op til øget brug af plejefamilier.
- Sverige har en længere tradition for at begrænse institutionsanbringelse og fremme brug af plejefamilier- blandt andet ved at anbringe forholdsvis mange i slægt og netværk. Hvor 10 pct. af de svenske børn og unge anbringes hos slægt og netværk, gælder det kun 5 pct. af de danske, siger Stinne Højer Mathiasen, koordinator af KREVIs analyser omkring udsatte børn og unge.
KREVI følger op med et casestudie af den svenske kommune Borås, som har god økonomistyring og leverer fornuftig kvalitet. Endelig skal danske kommuners forebyggende indsats kortlægges.
jos
Foto: http://www.flickr.com/photos/erix/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.