AALBORG: Få hjælp til at komme ud af misbruget. Hent støtte til at strukturere din hverdag. Få bistand til at komme ind i det danske arbejds- og samfundsliv. Bliv en del af sociale netværk sammen med danske og grønlandske borgere.
Sådan lyder tilbuddet til socialt udsatte grønlændere i Aalborg Kommune. Kommunens 'Udsatte-Team' har foreløbig fungeret et år. Siden januar 2009 har grønlændere bosat i Aalborg Kommune kunnet få hjælp fra teamets medarbejdere.
Teamet tager afsæt i den enkelte persons problemer og ønsker for fremtiden.
- Vi tager udgangspunkt i borgerens hele liv. Vi hjælper med problemer inden for misbrug, sundhed, bolig, ensomhed, kultur og sprog. Vi finder, sammen med den enkelte borger, frem til de relevante tilbud. Viften af hjælpemuligheder omfatter tilbud i kommune, Region og private organisationer. Vi yder en personlig hjælp til den enkelte borger, forklarer Michael Villadsen, en af de fire medarbejdere i Udsatte-Teamet.
En del af indsatsen består i at hjælpe målgruppen med at finde fodfæste i samfundet for eksempel ved at besøge forskellige beskæftigelsestilbud. Hertil kommer undervisning, hvor de socialt udsatte lærer om misbrug, sundhed, ensomhed, muligheder for fritidstilbud, uddannelse og job.
Deler erfaringer
Også gruppesamtaler indgår i indsatsen og disse samtaler har haft stor effekt, da mange af grønlænderne lever en stor del af livet i ensomhed:
- Vi har oplevet, at deltagerne har haft gavn af at høre på hinandens livserfaringer. Det virker gavnligt for deltagerne i gruppen at få sat ord på alt det, der er svært at tale om. Samtalen hjælper med at nedbryde tabuer og åbner op for nye erkendelser hos den enkelte og i gruppen. Hermed gør samtalerne det lettere for deltagerne at bevæge sig ud i relevante tilbud og sociale aktiviteter. Denne oplevelse i sig selv giver mulighed for at bryde ensomheden og åbne op for nye hjælpemuligheder, forklarer Michael Villadsen.
Hjælpen virker ifølge teamet godt - ikke mindst i forhold til, at målgruppen er borgere med lange misbrugsforløb bag sig. Tallene fortæller i korte træk om følgende resultater: 23 borgere har deltaget, på nuværende tidspunkt medvirker 12 udsatte borgere i forløbet. Teamets medarbejdere har derudover kontakt til flere socialt udsatte grønlændere, som overvejer deres muligheder for at opnå et stoffrit og ædru liv.
Teamets foreløbige resultater viser følgende: To personer har opnået at blive helt stoffri og ædru. En tidligere hjemløs er flyttet i egen bolig og enkelte har deltaget i virksomhedspraktik på lokale virksomheder. En stor del af de øvrige borgere, som teamet har haft kontakt med, er ifølge temaets medarbejdere blevet motiveret til at reducere deres misbrug af alkohol og hash markant.
- Derudover viser vores resultater, at de socialt udsatte borgeres livskvalitet vokser gennem vores indsatser og aktiviteter, konkluderer Michael Villadsen.
De positive signaler fra Udsatte-Teamet vækker også glæde hos politikerne.
Uden sikkerhedsnet
- Vores erfaringer viser, at især gruppen af udsatte grønlændere har stort frafald fra vores misbrugsbehandling, hvorfor vi med dette projekt vil prøve en helt anden metode, hvor indsatsen foregår i grupper af ligestillede. Samtidig knytter vi andre aktiviteter op omkring behandlingen. Sikkerhedsnettet under borgerne i vores velfærdssamfund virker fint til at opsamle de fleste borgere, som får sociale problemer. Visse grupper risikerer imidlertid at falde gennem maskerne i sikkerhedsnettet. Vores socialt udsatte grønlændere hører til denne sårbare gruppe. Hertil kommer at de socialt udsatte også ofte har svage netværk, som kan hjælpe dem. Derfor er jeg meget optaget af erfaringerne med vores Udsatte-Team, fortæller rådmand for Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen, Mai-Britt Iversen (S).
Job og uddannelse
Et af målene for projektet er, at hjælpe de socialt udsatte grønlændere med at få en tilknytning til arbejdsmarkedet:
- Blot nogle få timers tilknytning til et uddannelsesforløb eller en arbejdsplads kan have stor værdi for den enkelte. Mange af vores socialt udsatte borgere har aldrig som voksne betrådt et fabriksgulv eller siddet ved en computer. Vi kan gennem vores kontakter hjælpe med at åbne portene, så grønlænderne får chancen for at deltage på arbejdsmarkedet - også selv om deres ressourcer kun rækker til få timers arbejde om ugen, forklarer Michael Villadsen.
Fakta om 'Udsatte teamet'
• Projektet blev oprettet i 2008 og den 10. september fejrer projektet et års fødselsdag. Projektet har hidtil ydet hjælp til i alt 23 grønlandske borgere.
• Velfærdsministeriet giver økonomisk støtte. Projektet fortsætter endnu tre år. Herefter skal kommunen vurdere, om projektet skal videreføres.
• Medarbejderne har en faglig ballast i form af uddannelser som socialrådgivere, socialpædagoger og ergoterapeuter.
• Udsatte-Teamet arbejder blandt andet tæt sammen med den nye grønlænderenhed i Aalborg Kommune, jobcentre, misbrugsmedarbejdere, frivillige organisationer, for eksempel Kirkens Korshær, KFUM's Sociale Arbejde samt Det grønlandske Hus, Café VæXt, forskellige aktiveringsprojekter i Aalborg Kommune og Kofoeds Skole.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.