
Af Knud Abildtrup
Flere medlemmer af regionsrådet undrer sig over, at Sønderborg Kommune ikke fuldt ud vil tilslutte sig sundhedsaftalen mellem Region Syddanmark og de 22 kommuner i regionen. Det kom frem på regionsrådsmødet i mandags, hvor regionsrådet godkendte det samlede kompleks af sundhedsaftaler, opplyser regionen.
Sundhedsaftalerne regulerer samarbejdet mellem regioner og kommuner på sundhedsområdet og de består af en grundaftale, som er en fælles aftale mellem regionen og alle 22 kommuner og en individuel aftale, som indgås mellem regionen og hver enkelt af kommunerne. Det er et afsnit i grundaftalen om tilbuddet til kroniske patienter, som Sønderborg Kommune ikke vil være med i. Det er lovpligtigt, at regionen indgår en sundhedsaftale med kommunerne i regionen.
- Sønderborg er den eneste af de 22 kommuner, som ikke vil være med i aftalen på dette punkt. Vi får flere og flere kroniske patienter. Derfor er det mere og mere vigtigt, at vi er enige om det tilbud, vi giver dem - på tværs af region og kommune. Derfor har jeg svært ved at forstå, at Sønderborg ikke vil være med, siger regionsrådsmedlem Willy Sahl (S), der tog initiativ til at drøfte emnet på regionsrådsmødet.
Politikere har været på rundtur
Medlemmer af Region Syddanmarks praksis- og kommuneudvalg har gennem de seneste måneder været rundt til møder i alle 22 kommuner for netop at diskutere indholdet af sundhedsaftalerne og på den måde sikre en fælles forståelse. De nye sundhedsaftaler, som er godkendt af hvert enkelt af de 22 byråd og nu regionsrådet, gælder for perioden 2011-2014. Det er anden omgang sundhedsaftaler mellem Region Syddanmark og de syddanske kommuner.
Bo Libergren (V), der som formand for regionens praksis- og kommuneudvalg har haft ansvaret for kommunemøderne om sundhedsaftalerne, delte i sit svar på regionsrådsmødet Willy Sahls bekymring:
- Det er ærgerligt, at Sønderborg ikke står bag grundaftalen om kronikerindsatsen. Især set i lyset af, at kommunen faktisk har rigtigt mange gode tilbud til blandt andet de diabetes- og KOL-patienter, som bor i kommunen.
- At de ikke er med i aftalen, gør det mere bøvlet for vore medarbejdere på de sønderjyske sygehuse, når de skal behandle de kroniske patienter. Jeg vurderer dog ikke at det som sådan går ud over patienterne. Men jeg har et meget stort ønske om at få Sønderborg helt med i aftalen.
Husk dem uden diagnose
Denne melding fra regionen har fået Sønderborg Kommune til tasterne. Herfra lyder det:
- Når Region Syddanmark bebrejder Sønderborg Kommune, at den ikke vil indgå sundhedsaftale på kronikerområdet og antyder, at det vil forringe forholdene for kronikere i Sønderborg, så er det mod bedre vidende. Faktisk ønsker vi det modsatte - nemlig at gøre det bedre for dem. Hele vores indsats for sundhedsfremme bygger på, at alle borgere skal modtage tilbud, der passer lige til dem, uanset om de er kronikere med en diagnose eller ej, siger formand for social- og sundhedsudvalget, Jørgen Jørgensen (SF).
- Vi mener, at regionens udspil i for høj grad bygger på, at borgere med en given kronisk sygdom har det lige dårligt og har brug for samme tilbud. Det er vi ikke enige i. Der er tvært imod stor forskel, og derfor skal de have vidt forskellige rehabiliterende tilbud - så der er råd til at gøre en mærkbar indsats for dem, der virkelig har behov.
- Vores tankegang bygger på ulighed i sundhed, funktionsevne og evne til egenomsorg - frem for fokus på enkelte diagnoser og indsatser, der er målrettet specifikke grupper. Hvis vi alene har tilbud til de diagnosticerede, så svigter vi andre borgere, som måske har lige så stort behov, siger direktør i forvaltningen Sundhed og Handicap, Sonja Miltersen.
Bedre prioritering
Sønderborg Kommunes holdning til en differentieret indsats over for kronisk syge finder støtte i KL:
- I deres seneste udmeldinger fra KL, som i øvrigt også blev gentaget på KL's sundhedskonference den 17. januar, peges der på nøjagtig det, vi siger - nemlig at der er behov for en bedre prioritering af indsatsen over for kronisk syge, siger Jørgen Jørgensen.
Det er et enigt Sønderborg Byråd, der støtter op om, at kommunen ikke tiltræder sundhedsaftalen med regionen for så vidt angår indsatsen for personer med kronisk sygdom. Den øvrige del af grundaftalen er Sønderborg Kommune med på.
FAKTA
• Kroniske sygdomme er typisk diabetes, KOL og hjertelidelser. Ca. 1,5 mio. danskere lider af en eller flere kroniske lidelser - tallet er ca. 23.000 i Sønderborg Kommune.
• Sønderborg Kommune har i den seneste undersøgelse den højeste gennemsnitslevetid i regionen, nemlig 78,9 år. Regionens gennemsnit er 77,7 år.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.