Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Sms fra en kammerat kan reducere skolefravær

Køge deler erfaringer om, hvordan kommunen får børn til at passe deres skole.
28. JAN 2021 6.15

KØGE: På Ellemarkskolen i Køge har tre elever i hver klasse ansvaret for at sende en sms til en kammerat, der ikke er dukket op i skole. "Er du på vej?" kan de eksempelvis skrive. Hvis kammeraten ikke dukker op, sørger de samme elever for, at noter og lektier gives videre.

Dette er ét eksempel på, hvordan Køge arbejder konstruktivt med at nedbringe skolefravær. Siden efteråret 2019 har kommunens skoler, PPR og familieafdeling i fællesskab sat fokus på, hvad der skal til for at styrke fællesskabet og motivere de børn, der er i risko for at falde fra, til at møde op.

Et andet eksempel er Borup skole, som har indført faste legegrupper i frikvartererne, og hvor de helt små har en fast ældre kammerat til at hjælpe dem.

Oplæg på børn- og ungetopmøde

Repræsentanter for kommunen deler i eftermiddag deres erfaringer på KL's børn- og ungetopmøde fra projektet "Er du på vej", hvor en 12-personers tværfaglig arbejdsgruppe siden september 2019 har samarbejdet med skoleforsker Helle Rabøl om at øge elevernes engagement og dermed nedbringe fraværet - både fysisk og mentalt.

Projektet har indtil videre resulteret i en helt ny politisk strategi på området, temadage på kommunens skoler samt gode erfaringer indhentet fra en virtuel konference, der i efteråret 2020 samlede 1.000 skolefolk fra Køge Kommune.

- Vi har fundet ud af, hvor meget fællesskab og engagementet betyder for lysten til at gå i skole. Det arbejde stopper ikke her. Vi skal blive ved med at holde fokus på at udvikle metoderne – og jeg er superstolt over, at vi nu får muligheden for at dele vores tanker og erfaringer med alle landets kommuner, siger Mads Andersen (K), formand for Køges skoleudvalg.

I starten af det nye år igangsatte projektet et rejsehold bestående af tre nøglepersoner, der besøger alle skoler i kommunen i forbindelse med. forebyggelse af skolefravær. Køge Kommune har nu en aftale med Professionshøjskolen Absalon om at gennemføre følgeforskning på projektets resultater.

Projektet ”Er du på vej?” består af oplæg, film, strategi mm. og kan alle findes på www.erdupaavej.dk.

ak