Det bliver for stor en mundfuld for velfærdssamfundet at indsluse de mange tusinde ukrainere, der er flygtet hertil fra krig, så regeringen tænker i egentlige små "ukrainerbyer", måske i forbindelse med nedlagte plejehjem eller skoler, meldte integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ud fredag. Ikke en optimal men en mulig og måske nødvendig løsning, mener KL.
"Om igen", lød det omvendt denne ugen fra oppositionspartiet Venstre, der genindkaldte miljøminister Lea Wermelin til endnu et samråd om Lynetteholmen, hvor et klagebrev fra en svensk minister ikke er blevet forelagt Folketinget. Wermelin mener ellers, at sagen hører hjemme i Transportministeriet, men det forhindrede ikke endnu et samråd efter påske.
Store reformer på uddannelsesområdet blev onsdag præsenteret af Reformkommissionen, bl.a. med et forslag om at et karaktergennemsnit på 9 skal kunne give adgang til alle uddannelser. Forslagene fra kommissionen diskuteres allerede, og regeringen var hurtig til at tage afstand fra et forslag om at fratage SU´en fra kandidatstuderende.
En forudsætning for at fortsætte i uddannelsessystemet er naturligvis en god folkeskoleuddannelse, og står det til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal folkeskolerne sættes fri, og alle regler skæres ned til hvad, der kan være på et par stykker papir. Ministerens udmelding er i tråd med de kommende politiske forhandlinger om afbureaukratisering af den offentlige sektor.
Hvis det er knebet i folkeskolen og livet i øvrigt er gået lidt skævt, viser erfaringer i 94 kommuner, at et såkaldt socialt frikort, hvor den udsatte borger må tjene en vis sum penge, uden det går ud over de sociale ydelser, faktisk kan være vejen ind til uddannelse eller job. Det viste en evaluering af forsøget med sociale frikort fra Socialstyrelsen.
Den fortsatte udbredelse af el-biler stiller krav til kommunerne om opstilling af flere ladestandere. Med en lov, der denne uge trådte i kraft, vil 100 mio. kr. kunne bidrage til finansieringen af de mange, der er brug for på kommunale arealer. Kommunerne kan nu søge om støtte til udbredelsen af ladestandere til el-biler på kommunale arealer.
Og kører vi ud i det såkaldte udkantsdanmark, ja så viser det sig at landkommunerne klarer sig godt trods fordomme om det modsatte. Det kom frem i fremlæggelsen af et EU-forskningsprojekt, der har undersøgt sammenhængskraften i land-, forstads- og byområde.
Interessante flige af virkeligheden gemmer sig altid i statestikker, og ud af tal fra Danmarks Statestik om KV21 kunne man fx lede, at 41 pct. af de valgte til landets byråd var ansat i en kommune, og at Vestdanmark halter bagud, når det gælder repræsentationen af kvinder i kommunalbestyrelser og byråd.
Ude af politik kan der bliver overskud til andet, der også har stor værdi i en kommune eller by. I Silkeborg vil en tidligere borgmester, en musiker og en bankdirektør genrejse det gamle Silkeborg Slot, der blev revet ned i 1767, og lykkes det dem at skaffe midlerne til det, er Silkeborg Kommune klar til at yde 500.000 årligt i driftstilskud.
Politik er også hvilke ord, der benyttes på en stemmeseddel, og udenrigsministreren Jeppe Kofod (S) kom denne uge kritikere i møde ved at ændre ordlyden på stemmesedlen, når vi skal stemme om forsvarsforbeholdet - så både bogstaverne EU og ordet forsvarsforbehold nu bliver indføjet.
264.714 medlemmer af fagforbundet 3F fik fredag ny formand, nemlig det tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten i Esbjerg, Henning Overgaard, der er uddannet lager- og transportmedarbejder. Han tager over efter Per Christensen, der presset måtte gå af i slutningen af januar, efter at B.T. havde afsløret er årelangt dobbeltliv.
Tilbageblikket på ugen slutter i hjemlig idyl på Strynø der denne uge blev udnævnt til at være Årets Ø, skarpt efterfulgt af de to andre nominerede Femø og Fejø. Partnerskabet bag Årets Ø, udgøres af bl.a. Sammenslutningen af Danske Småøer, Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.