DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Skyttegravskrigen om udbud skal nedkæmpes
Fra Venstre ses ordstyrer Anders Lund Madsen, og de tre paneldeltagere Carl Holst, fungerende formand for Danske Regioner, Bente Sorgenfrey, formand for FTF og Maarten Van Engeland, adm. direktør i ISS Danmark. Foto: Sine Riis Lund

Skyttegravskrigen om udbud skal nedkæmpes

DET BEDSTE FRA FOLKEMØDET Udbud af opgaver er i høj grad styret af ideologi, men vi bør hellere diskutere, hvad vi får for vores skattekroner, lød det i udbudsdebat
16. JUN 2012 11.55

BORNHOLM: Med den ironiske titel 'Længe leve det offentlige monopol?' var der lagt op til en god debat, om hvem der egentligt varetager en lang række opgaver bedst.

I det private er man godt trætte af det offentliges holdning til, at der er opgaver, som det private i hvert fald ikke kan varetage - med offentligt monopol til følge.

- Det offentlige skal holde op med at tro på, at de ved bedre end det private, sagde Maarten van Engeland, adm. direktør i ISS Danmark til debatten arrangeret af DI i en stopfyldt gård i Allinge. 

Han pegede på hospitalsservice som eksempel på, hvor det offentlige har meget svært ved at slippe tøjlerne, selv om man i andre europæiske lande som Holland og England gerne lader private hænder udføre de opgaver.

Stop mudderkastningen
Fungerende formand i Danske Regioner Carl Holst (V) kunne meget passende svare på kritikken, og Carl Holst er enig så langt, at ideologi fylder for meget i den danske debat.

- Vi skal stoppe med den skyttegravskrig, der er mellem det offentlige og private, sagde han og opfordrede til langt større samspil i form af partnerskaber mellem det offentlige og private. Også på serviceområdet.

Han pegede samtidigt på, at loven i dag sætter barrierer for offentlig-private selskabskonstruktioner på sygehusområdet, men at netop det ellers ville skabe mindre fokus på ideologi og større fokus på output.

Maarten van Engeland mener, at debatten bør drejes i en anden retning.

- Den ideologi må forstumme. Det eneste vi bør diskutere er, om vi får nok for de penge, som vi lægger i statskassen. Og sammenligner vi os med resten af Europa, så får vi ikke det i dag, sagde han.