
- Jeg kan ikke længere se mig selv i øjnene.
Sådan lyder Niels C. Andersens begrundelse for, at han netop har valgt at trække sig som formand for Skolelederforening Nordfyn. En beslutning, som kommer i kølvandet på et problemfyldt år med en lang række sygemeldinger og opsigelser i de nordfynske skoleledelser. Det skriver fyens.dk
- Vi har nu været igennem en lang periode med mange sygemeldinger og folk, der er stoppet, og jeg må bare sige, at det har berørt mig dybt, at der nu inden for ganske kort tid er to af mine nærmeste kollegaer, der har sygemeldt sig med stress, siger Niels C. Andersen med henvisning til, at skolederne Niels Lykke og Hans Jørgen Larsen fra henholdsvis Kystskolen og Sletten Skole begge har sygemeldt sig med stress indenfor de seneste få uger.
Fyens Stiftstidende har gennem det seneste år gennemgående fortalt om dårlig trivsel blandt lederne på de nordfynske skoler. Et langt forløb, der i udgangen af sidste måned blandt andet kulminerede i, at bestyrelsen på Kystskolen meddelte politikerne i børne- og ungeudvalget, at den ikke længere ønskede at deltage i dialogmøder, hvis de to chefer i skoleforvaltningen, direktør i Børn og Unge Ejner Jensen og skole- og dagtilbudschef Jette Marie Christensen, fortsat var med til møderne.
- Det her har været en lang og sej proces, og jeg synes ikke, at jeg som formand for skolelederforeningen i tilstrækkelig grad har evnet at få tingene til at blive optimale. Derfor har jeg valgt at stoppe her, siger den nu afgåede formand.
Pressede ledere
Claus Hjortdal er formand for Skolelederforeningen, der organiserer landets skoleledere. Han er formand for medlemmer under et meget stort pres:
- Vi skal huske at skolelederne er under ekstremt pres med ny skolereform, krav om inklusion og kommunale vedtægter, der alt sammen presser dem. Det gør det nogle gange til en umulig opgave. Det er vi i Skolelederforeningen meget opmærksomme på, da mange skoleledere går ned med stress, siger han.
Han vil ikke gå ind i den konkrete sag på Nordfyn, men han konstaterer, at i feltet mellem politik, forvaltning og skole er det mislykkedes på Nordfyn.
- Udfordringen for os er at understøtte vore skoleledere gennem lokalforeninger, konsulenter og netværk. Vi kontakter nogle gange også forvaltningscheferne for at gøre opmærksom på problemerne. På Nordfyn er det klart, at for mange er sygemeldt, og det tyder på et dårligt arbejdsklima. Her har vi lokalkonsulenter, der er i kontakt med skolelederne og forvaltningen for at forsøge at få det i gang igen. Vi er tæt på sagen, pointerer Claus Hjortdal
Skoleledere arbejder ifølge Skolelederforeningens seneste undersøgelser 49 timer om ugen, og oveni er de pressede af kommunernes mål og rammestyring. - Det gør, at ledelsesrummet for skolelederne ikke er særligt stort i kommunerne. Kommunerne er klar over problematikkerne, men det er forskelligt, hvordan de takler det. Mit klare bud til dem er: Tænk nedad, fjern bureaukratiet og understøt det, der sker i skolerne, siger Claus Hjortdal.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.