
ROSKILDE: Kommunens økonomi i 2010 ser ud til at blive forbedret med 25,7 mio. kr. i forhold til prognosen tidligere på året, viser en budgetopfølgning pr. 31. maj. Der er stadig udsigt til underskud ved udgangen af året, men det forventes nu at lande på kun 8,6 mio. kr. i forhold til et underskud på 34,3 mio. kr. ved den første budgetopfølgning i foråret.
- Det ser fornuftigt ud. Underskuddet er nu nede på hvad jeg vil kalde ratslør, og det gør vi ikke noget ved, siger borgmester Poul Lindor Nielsen (S).
Det er i høj grad de besparelser, byrådet vedtog inden sommerferien, der nu får effekt. Skole- og Børneudvalget har ganske vist fortsat et minus på 7,3 mio. kr. i forhold til budgettet, men det er faktisk en forbedring på 21,7 mio. kr. siden sidste budgetopfølgning.
Roskilde har, som mange andre kommuner, oplevet en væsentlig stigning i udgifterne til det såkaldte specialiserede socialområde. Der er derfor politisk arbejdet med at finde besparelser, der kunne kompensere for udsigten til et underskud på 10,9 mio. kr. Derfor lyder vurderingen nu, at der vil være balance mellem budgettet og det reelle forbrug ved årets udgang.
Det kan i øvrigt nævnes, at der også er udsigt til en forbedring på 3,3 mio. kr. på overførselsudgifterne. Det skyldes, at der er kommet mere gang i hjulene igen og at ledigheden dermed er holdt op med at stige. Den glædelige udvikling modsvares dog delvist af højere udgifter til førtidspension.
Forkert retning
På området aktivitetsbestemt medfinansiering går tallene dog i den forkerte retning. Det drejer sig om de penge, kommunen skal betale for borgere, der er indlagt på hospitalet. Her er der nu udsigt til et minus på 6,5 mio. kr. siden sidste budgetopfølgning. Heraf kan Roskilde dog forvente at få kompenseret 4,1 mio. kr. af staten ved en såkaldt midtvejsregulering af kommunens bloktilskud.
Også på skatteindtægterne går det den forkerte vej, idet der nu forventes 15 mio. kr. mindre i skat, grundskyld og dækningsafgift. Langt størstedelen skyldes, at Skat har givet ejere, der har klaget over ejendomsvurderingen, medhold og har ændret vurderingen af deres ejendomme.
- Vi er fanget mellem to statslige myndigheder. Den ene vurderer ejendommenes værdi, og den vurdering indgår derefter i grundlaget for den årlige aftale om kommunernes økonomi. Så nedsætter en anden myndighed, nemlig Skat, den første myndigheds vurdering. Konsekvensen er, at kommunerne mister skatteindtægter, som allerede er indregnet i aftalen med regeringen. Og vi får ingen kompensation. Vi skal have de to statslige myndigheder til at spille mere sammen. Det kan ikke være rigtigt, at vi står tilbage med sorteper.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.