ROSKILDE: Også administrationen er i spil, når kommunen skal finde 150 mio. kr. Ny og slankere administration bidrager med 18 mio. kr., idet der nedlægges 12 lederstillinger og mellem 26 og 30 medarbejderstillinger, oplyser kommunen.
Færre og større afdelinger i administrationen skal give cheferne bedre mulighed for at prioritere ressourcer til områder, hvor der er stor aktivitet. Af de tolv lederstillinger, der nedlægges, er de fem afdelingschefstillinger. Og når der i fremtiden bliver ledige chefstillinger på dette niveau, vil kommunen arbejde videre med at skabe større afdelinger. De øvrige syv lederstillinger vedrører ledelsesniveauet under afdelingscheferne.
Blandt de administrative medarbejdere skal der nedlægges yderligere 26-30 stillinger. Det er konsekvenserne af et forslag til ny administrativ organisation, som byrådet nu har vedtaget, og som vil give en besparelse på 18 mio. kr. årligt.
- Vi har en økonomisk ubalance på mindst 150 mio. kr. Den skal vi have løst, der er ingen vej udenom. Vi bliver nødt til at spare og effektivisere. Vi har sagt, at alt er i spil, og det gælder selvfølgelig også administrationen. Vi har også gjort det helt klart, at vi ikke kan undgå afskedigelser. Vi gør det ikke med glæde, men gør vi ikke noget effektivt nu, bliver problemet, som vi skal løse, bare endnu større, siger borgmester Poul Lindor Nielsen (S).
- Den nye organisation er udtryk for en skarp prioritering, hvor vi samler en del af opgaverne i nye og større afdelinger. Ud fra den nye struktur har vi vurderet, hvilke kompetencer vi får brug for i fremtiden, og hvor vi kan nedlægge eller omlægge opgaver. Vi må erkende, at budgetsituationen gør det nødvendigt at sige farvel til medarbejdere. Jeg vil gerne understrege, at det ikke er ensbetydende med, at man har gjort sit arbejde dårligt. Det er udtryk for prioriteringer, og vi vil følge nogle principper, som skal sikre, at alle får en ordentlig behandling i den svære situation, siger kommunaldirektør Henrik Kolind.
Mere styr på socialområdet
På området Børn og Kultur samles Børneafdelingen og Skoleafdelingen i en ny afdeling, der omfatter både 0-6-årsområdet, folkeskolen og SFO. Stillingen som børnechef nedlægges. Samlingen skal sætte yderligere fokus på sammenhængene og overgangene for børnene.
Teknik og Miljø går fra fem til tre afdelinger. Herved samles personalets ekspertise omkring to centrale hovedopgaver: kommunal udvikling og planlægning samt varetagelse af myndigheds-, anlægs- og driftsopgaver. Stillingerne som bygningschef og natur- og miljøchef nedlægges.
I Social og Sundhed samles Myndighedsafdelingen og Handicap og Psykiatri, og den ene chefstilling nedlægges. Den nye afdeling vil omfatte både forbindelsen til leverandørerne og myndighedsopgaven. Målet er ikke mindst at få bedre styr på det specialiserede socialområde, som er en væsentlig kilde til, at budgetterne skrider i både Roskilde og mange andre kommuner.
1 mio. kr. til at komme videre
Der oprettes en sammenhængende digitaliserings- og borgerserviceafdeling, hvor afdelingschefen refererer til kommunaldirektøren. Ved at samle opgaverne under én leder skal der mere skub på arbejdet med at digitalisere både borgerbetjeningen og de interne sagsgange. Stillingen som borgerservicechef nedlægges.
En ny afdeling for ejendomme og indkøb skal have fokus på interne funktioner som vagter, rådhusdrift og rengøring, vedligeholdelse og drift af kommunens ejendomme samt yderligere professionalisering af indkøbs- og udbudsfunktionen. Afdelingen hører under Økonomi og beskæftigelse.
Kommunen har lønsumsstyring. Det betyder, at afdelinger og institutioner får overført en bestemt sum penge til lønninger, men det er lederen, der styrer sit lønbudget og bestemmer det nøjagtige antal medarbejdere.
- Af hensyn til medarbejderne har kommunen valgt en åben proces, hvor vi har lagt de forslag til besparelser frem, der er i spil. Når det også drejer sig om nedlæggelse af stillinger, lægger det et stort pres på medarbejderne. Det kræver, at der handles hurtigt, så tiden, hvor man er usikker på om man har et job, bliver så kort som mulig, siger Henrik Kolind.
Byrådet har afsat 1 mio. kr. til at hjælpe medarbejdere, der afskediges, med at komme videre til andet job.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.