ROSKILDE: 70 mio. kr. mere op af kassen. Det var hvad Roskilde Kommune skulle have været af med, hvis ellers ikke Jobcentret havde formået at holde udgiftsniveauet nede. Løsningen er færre ydelsesmodtagere i kortere forløb og flere tilbage på arbejdsmarkedet.
Jobcenter Roskilde gør for tiden status over 2008. De flotte tal viser, at kommunen alt i alt skulle bruge 70 mio. kr. mere sidste år på forsørgelsesudgifter hvis udgiftsniveauet skulle svare til gennemsnitsforbruget hos de kommuner med samme rammevilkår, som Arbejdsmarkedsstyrelsen sammenligner Roskilde Kommune med. Det drejer sig om udgifter til f.eks. kontanthjælp, starthjælp, løntilskud, sygedagpenge, ledighedsydelse, førtidspension mv.
Der er ikke tale om nogen besparelse, men derimod en flot indsats i Jobcenteret som betyder, at Roskilde Kommunes borgere generelt modtager disse offentlige ydelser i kortere tid. Samtidig er der færre borgere, der modtager offentlige ydelser end i de kommuner, Roskilde sammenlignes med.
- Det er virkelig en ’win-win situation’ understreger Morten Gjerskov (S), formand for Arbejdsmarkedsudvalget.
- For den enkelte borger betyder det muligheden for at køre videre selv efter at have modtaget hjælp og vejledning en periode; for skatteyderne betyder det færre udgifter til overførselsindkomster, og for jobcentret er det en arbejdsmæssig succes som alle kun kan være stolte af.
Morten Gjerskov underkender dog ikke, at de flotte resultater også hænger sammen med en række gunstige forhold for Roskilde Kommune, bl.a. placeringen tæt ved Hovedstadsområdet og de øvrige større byer på Sjælland.
Lunt i svinget
- Vi ligger jo lunt i svinget, indrømmer udvalgsformanden, men det gør da ikke
indsatsen mindre flot. Og ikke mindst nyder vi godt af et fortræffeligt samarbejde med vores lokale virksomheder og det er naturligvis helt afgørende for, at kommunen kan lykkes med beskæftigelsesindsatsen.
Praktikforløb i virksomheder og job med løntilskud, eller aktivering i forskellige projekter er blot eksempler på tiltag, som hjælper borgere til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. For mennesker som af helbredsmæssige grunde ikke har den fulde arbejdsevne, kan revalidering eller fleksjob i sidste ende være løsningen på at undgå førtidspension. Der er i Roskilde Kommune forholdsvis få personer på førtidspension, og resultatet viser da også, at jobcentret formår at hjælpe borgerne væk fra f.eks. kontanthjælp og sygedagpenge uden at det betyder, at tilsvarende flere havner på førtidspension..
Og endelig har Roskilde Kommune forholdsvis få sygemeldte, og for de der modtager sygedagpenge, er selve forløbet i gennemsnit kortere.
- Vi har ikke nogen indflydelse på hvor mange der kommer ind i Jobcenteret, men når de henvender sig, tager vi os af dem i en fart, siger Jobcenterchef Anne Haarløv.
Dyrt og meningsløst
Jobcenterchefen er ligeledes tilfreds med indsatsen. Hun peger på, at specielt andelen af kontanthjælpsmodtagere, der efter afsluttet aktiveringsforløb oplever at blive selvforsørgende, er stor nok til at placere Roskilde blandt de bedste kommuner på Sjælland, hvad denne gruppe angår.
- Vi går efter kvalitet frem for kvantitet, fortsætter Anne Haarløv. Vi gør meget for at skræddersy vores aktiveringstilbud så de matcher til behovet, og folk får lige præcis den hjælp, de har brug for. Bevidstløs aktivering der ikke fører til job, men til at man bliver svingdørskunde, er både dyrt og meningsløst. De forholdsvis korte forløb i Jobcenteret er til dels et resultat af et vedholdende arbejde med at trimme vores arbejdsgange så borgerne sendes kortest mulige vej fra A til B.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har grupperet de sjællandske jobcentre efter deres samlede resultat i 3. kvartal 2008. Her placerer Jobcenter Roskilde sig på en flot 5. plads, kun overgået af Hørsholm, Gladsaxe, Hillerød og Egedal. Målingen inkluderer også den statslige del af jobcentrenes indsats.
Baggrund
Tallene er hentet fra Arbejdsmarkedsstyrelsens Jobindsats.dk.
Arbejdsmarkedsstyrelsen har opdelt landets jobcentre i klynger af centre med samme rammevilkår. At kommuner eller jobcentre har samme rammevilkår og derfor indgår i en sammenlignelig klynge af kommuner betyder, at de har en række grundlæggende træk til fælles.
Konsekvensen af disse fællestræk er, at borgerne i kommunerne inden for klyngen må forventes at modtage overførselsindkomst i nogenlunde det samme antal dage i løbet af ét år. Man må med andre ord forvente, at disse kommuner / jobcentre klarer sig nogenlunde lige godt.
Kommuner med samme rammevilkår
- Jobcenter Roskilde er placeret sammen med:
Ballerup, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Herning, Hillerød, Holbæk, Holstebro, Kolding, Sorø, Viborg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.