Klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) skriver i et brev til alle landets kommuner at 'Der kan være store samfundsøkonomiske, miljømæssige og bruger- og selskabsøkonomiske gevinster forbundet med at konvertere individuelle naturgaskunder til fjernvarme.'
I brevet opfordrer ministeren kommunerne til at sætte skub i udarbejdelsen af projektforslag for konvertering af naturgaskunder til fjernvarme.
Dansk Fjernvarme hilser brevet fra klima- og energiministeren velkomment, og vi ser opfordringen til kommunerne som en anerkendelse af fjernvarmens samfundsmæssige fordele og potentialer i forhold til de energipolitiske målsætninger.
Generelt oplever vi en øget positiv opmærksomhed om fjernvarme, som for en stor dels vedkommende givetvis kan tilskrives oplysningskampagnen og ikke mindst Varmeplan Danmark.
Medvind til fjernvarmen
Fjernvarme har altså medvind for tiden, og det er dejligt, at det er lykkes Dansk Fjernvarme at få fjernvarme ind på en fornuftig plads på den energipolitiske dagsorden. Når det har kunnet ladet sig gøre, skyldes det helt grundlæggende den ansvarlighed, fjernvarmebranchen udviser.
Eksempelvis ved at holde fast i, at fjernvarme ikke skal fremmes for enhver pris og i ethvert område. Vi har fortsat det grundsynspunkt, at man skal gå efter den løsning, der giver de samfundsmæssigt bedste resultat.
I rigtig mange tilfælde viser en samfundsøkonomisk beregning, at det vil være fornuftigt at konvertere naturgaskunder til fjernvarme. Her indebærer fjernvarmebranchens ansvarlighed, at det i nogle tilfælde kan være rimeligt at betale et kompensationsbeløb til det netselskab, der mister naturgaskunder.
Konkrete vurderinger
Hvis konverteringen betyder, at de tilbageværende naturgaskunder kommer til at hænge på andres gæld i gasnettet, vil det være rimeligt at give kompensation. Dette lyder måske kontroversielt i nogle fjernvarmefolks ører, men vi vil jo heller ikke acceptere, at forbrugere træder ud af et fjernvarmenet uden at betale deres relative andel af den resterende gæld.
Det skal understreges, at Dansk Fjernvarmes holdning er, at en eventuel kompensation ikke skal være højere end absolut nødvendigt i det enkelte tilfælde. Tilsvarende må der juridisk ikke herske den mindste tvivl om, at betaling af et kompensationsbeløb er lovligt.
Hertil kommer, at for de gasnet, der uden tvivl kan holde de næste 20–30 år, er det næppe en samfundsmæssig nødvendighed, at de skal være fuldt afskrevne og gældfrie om ganske få år. Det må bero på en konkret vurdering og forhandling i hvert enkelt tilfælde og ændrer ikke Dansk Fjernvarmes principielle synspunkt om, at kompensation kan være rimeligt i nogle tilfælde.
Jørgen G. Jørgensen, direktør Dansk Fjernvarme
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.