ÅRHUS: Projektet har forbedret deltagernes psykiske velvære så markant, at ordningen nu gøres permanent.
Siden september 2006 har Socialforvaltningen og Region Midtjylland samarbejdet om en kvalificeret, psykiatrisk udredning af misbrugere og andre socialt udsatte borgere gennem 'Projekt Bedre Udredning'. Projektet er et samarbejde mellem Center Basen, Arbejdskonsulenterne, Center for Misbrugsbehandling og det regionale Team for Misbrugspsykiatri, hvor sidstnævnte stiller konsulentbistand til rådighed til psykiatriske udredninger og opfølgninger, herunder med den medicinske behandling.
Det treårige projekt er netop blevet evalueret, og resultaterne er overbevisende. En brugerundersøgelse viser, at størstedelen af brugerne oplever en stor forbedring af deres psykiske velvære, og de bliver bedre til at følge den ordinerede behandling.
Et bedre liv
- 'Projekt Bedre Udredning' har vist, at vi gennem et tæt samarbejde mellem kommune og region kan hjælpe mange af de mennesker, som tidligere faldt igennem systemet. Vi har udredt omkring 500 mennesker og langt de fleste har fået et bedre liv og større gavn af de socia-le og psykiatriske tilbud, siger Henning Laugesen, der er overlæge ved Team for Misbrugspsykiatri.
Projektet blev iværksat, da erfaringen har vist, at mange misbrugere og andre socialt udsatte har psykiske lidelser, som er mangelfuldt udredt og behandlet. Nogle gange bliver lidelsen slet ikke diagnosticeret.
Men målgruppen er svær at nå og har vanskeligt ved selv at opsøge den nødvendige hjælp hos fx egen læge. Konsekvensen er, at bruger-ne ikke opnår det fulde udbytte af den sociale og psykiatriske indsats. Derfor er det helt afgørende, at brugerne får let adgang til psykiatrisk hjælp, og i 'Projekt Bedre Udredning' sker det inden for 1-2 måneder.
Overordnet viser projektet, at det regional-kommunale samarbejde er en god måde at organisere indsatsen på, og både brugere og personale oplever en række fordele:
- En gruppe modtager nu psykiatrisk behandling for deres psykiske lidelser, som de tidligere ikke kunne få.
- Brugerne har ved hjælp af den psykiatriske udredning og medicinske behandling fået bedre mulighed for at profitere af ind-satsen, eksempelvis misbrugsbehandlingen.
- De ansatte modtager viden og undervisning om psykiatriske lidelser fra psykiaterne og får en større indsigt i, hvilke problem-stillinger denne brugergruppe møder.
- De ansatte har mulighed for - ud fra en indsigt i brugerens psykiatriske sygdom - at koordinere den videre indsats for brugeren i samråd med psykiaterne.
Fakta
- Omkring 500 mennesker er blevet udredt i de tre år, som projektet har varet.
- 84 pct. af de udredte brugere har fået en psykiatrisk diagnose. De hyppigste diagnoser er ADHD (37 pct.), bipolær affektiv sindslidelse (20 pct.) og depression (17 pct.).
- 54 pct. af de udredte brugere tager altid eller som regel den lægeordinerede medicin og 92 pct. oplever, at medicin virker i nogen eller høj grad. Tilsvarende viser undersøgelser, at kun 50 pct. af kronisk syge som overordnet gruppe følger den ordinerede behandling.
- Af misbrugerne er 43 pct. blevet clean, og 36 pct. har reduceret deres forbrug.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.