
Hvad vejer det gode liv, og hvordan pokker måler man det? De spørgsmål er Region Syddanmark i fuld gang med at undersøge, og til efteråret kommer regionen med et såkaldt 'Indeks for Det Gode Liv'.
Indekset kombinerer ifølge regionen indikatorer som ledighed og job-tilgængelighed med besvarelser hentet direkte hos et repræsentativt udvalgt panel af syddanskere. På den måde kan regionen måle, hvad borgerne selv forstår ved et godt liv. Noget, som meget vel kan adskille sig fra de økonomiske statistikker.
- Vi er sat i verden for at gøre regionen til et godt sted at bo, leve og arbejde. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan borgerne har det. Vi kan med indekset se, om vores indsats med Regionale Udviklingsplan virker. Samtidig kan vi bruge vores viden aktivt til løbende at udvikle og forbedre planen, siger Lasse Krull (K), formand for Udvalg for Regional Udvikling i Region Syddanmark.
En global trend
Den form for undersøgelse, hvor man spørger direkte ind til befolkningens trivsel, er en del af en global trend. I Storbritannien, Frankrig og Australien er man godt i gang med lignende projekter, og den britiske premiereminister David Cameron udtalte for nylig, at der er brug for nye mål for borgernes trivsel. Professor Robert Cummins fra det australske International Wellbeing Group er foregangsmand på området.
- Det er meget spændende, at det personlige trivsels-indeks nu også bliver testet i Danmark. Ofte scorer Danmark højt i målinger som denne, hvilket det også tyder på her. En vigtig forklaring kan være, at det danske velfærdssamfund betyder, at færre mennesker er under et stærkt økonomisk pres, siger Robert Cummins.
De første resultater fra Borgerpanelet, der bygger på helt friske data, viser, at eksempelvis en lang uddannelse og en høj alder har en positiv effekt på borgernes selvopfattede trivsel. Disse resultater bør med små forskelle også være en tendens på landsplan. Det samlede Indeks for Det Gode Liv, der bygger på mellem 40 og 50 samfundsmæssige og personlige indikatorer, ventes færdig til efteråret.
krn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.