
Regeringen forbereder at etablere hvad udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et interview med Berlingske kalder "ukrainerbyer". Allerede for en uge siden varslede han på et pressemøde, at samfundet skal finde en ny måde indkvartere de mange ukrainere, der kommer til Danmark. Det er ikke muligt for velfærdssamfundet at absorbere dem på normal vis, siger han.
- Vi forbereder, at ukrainere skal indkvarteres i en slags ukrainerbyer, hvor der måske kan være dagtilbud og undervisning for børnene på ukrainsk, som ukrainere selv hjælper med at foretage, og at man flere steder i landet vil opleve ukrainere bo sammen, siger han til avisen.
Det er ifølge ministeren for tidligt at tale om specifikke lokationer. Men han forventer, at der kan etableres "en håndfuld" byer, som kan lokaliseres ved nedlagte institutioner som eksempelvis skoler, sygehuse, kaserner eller plejehjem.
Slækket velfærd
Tesfaye forestiller sig ikke byer på flere tusinde, men nærmere på flere hundrede, siger han til Berlingske. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyste på det nævnte pressemøde, at op til 40.000 ukrainere forventes at være rejst til Danmark efter påske.
Kommer der mange flere end det, vil det kunne true velfærdssamfundet, understreger Mattias Tesfaye flere gange i interviewet med Berlingske. Regeringens initiativ skal dermed være med til at skåne velfærdssamfundet, siger han.
Det betyder ifølge ministeren, at der skal slækkes på den velfærd, som folk med opholdstilladelse normalt får krav på. Som eksempel nævnes lediges krav på en samtale i jobcenteret. Skulle ukrainerne have krav på det, ville nogle danske ledige komme langt ned i bunken. Og det er uhensigtsmæssigt, siger Tesfaye til Berlingske.
Et andet eksempel er, at børn med ophold i Danmark normalt har krav på danskundervisning i folkeskolen. Og omsorg fra uddannede pædagoger. Forslaget vil derfor skulle trække en del lovændringer i flere ministerier med sig.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.