
Regeringen er indstillet på at lave en særlov, der skal sikre opholdsgrundlag for de ukrainere, der søger ophold i Danmark. Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Efter at flere kommuner har efterlyst klare retningslinjer i hjælpen til krigsflygtningene, vil regeringen fredag mødes med Folketingets partier, hvor det skal drøftes, hvordan loven præcis skal skrues sammen. Samtidig skal det sikres, at loven kan hastebehandles, så den hurtigst muligt kan træde i kraft.
Med de nuværende regler kan alle ukrainere opholde sig 90 dage i Danmark uden visum. En særlov vil bl.a. kunne udvide det, uden at ukrainerene behøver at blive sagsbehandlet som flygtninge i juridisk forstand.
Danmark har retsforbehold i EU
Torsdag skal EU-landene mødes for at diskutere, hvordan man skal hjælpe personer, der er flygtet fra Ukraine, som torsdag blev invaderet af Rusland. Danmarks forbehold på retsområdet gør, at landet ikke er med i en fælles EU-løsning. I stedet skal der laves en særskilt dansk løsning.
Ud over ophold vil loven også, i følge ministeren, tage stilling til, hvordan ukrainske flygtninges status på arbejdsmarkedet skal være.
- Jeg har netop i dag (red. onsdag) haft møde med den ukrainske ambassadør, der ser positivt på hurtigt at sikre et særligt opholdsgrundlag til ukrainere. Nu vil jeg diskutere mulighederne med mine europæiske kolleger torsdag. På den baggrund mødes jeg fredag med Folketingets partier, hvor jeg vil fremlægge regeringens forslag til, hvordan vi i Danmark bedst sikrer ukrainerne en god og hurtig velkomst, herunder i forhold til at få dem ud på arbejdsmarkedet snarest muligt, siger Mattias Tesfaye i en skriftlig kommentar.
Partiernes holdninger
Tidligere har en række partier givet udtryk for, at der bør laves en hastelov, der udvider ukraineres ret til ophold i Danmark.
Konservative har foreslået et års ophold i Danmark med mulighed for forlængelse. Det skal samtidig betyde, at ukrainere fra dag et skal have arbejdstilladelse, adgang til sundheds- og velfærdsydelser og kunne sende deres børn i skole.
De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, er også klar på en særlov. Den skal "hurtigst muligt" få ukrainere "i arbejde og skole".
- Det vigtige er, at de får en så normal hverdag som muligt, og at de får samme behandling i hele EU, siger hun i en skriftlig kommentar.
Også SF og Venstre har ifølge DR bakket op om, at der laves en særlov for at sikre ukrainerne ophold og adgang til arbejdsmarkedet.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.