Regeringen vil give nyuddannede over 4.000 kr. mindre

Dagpengesats for nyuddannede dimittender sænkes til 9.500 kr. månedligt, foreslår regeringen i reformudspil.

Unge nyuddannede uden børn skal have en lavere dagpengesats i fremtiden, hvis det står til regeringen. Det viser materiale fremlagt ved et pressemøde tirsdag om regeringens reformudspil.

Udspillet "Danmark kan mere I" er blevet præsenteret af blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S).

- Nyuddannede har lige fået en god uddannelse. Den skal bruges på arbejdsmarkedet. Ikke i arbejdsløshedskøen. Måske man ikke kan få drømmejobbet med det samme. Men det er ikke det afgørende. Det er at skabe værdi, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Dagpengesatsen for nyuddannede dimittender, den såkaldte dimittendsats, skal sænkes til 9.500 kr. månedligt. I dag kan man som nyuddannet modtage 13.815 kr. i dagpenge om måneden. Har man børn eller er over 30 år, er man berettiget til 15.844 kr., og det vil regeringen ikke pille ved.

Fra to til ét år

Desuden skal dimittendernes ordinære dagpengeperiode ifølge regeringen reduceres fra to til ét år.

Der skal også stilles sprogkrav, mener regeringen. Nyuddannede, som er tilknyttet arbejdsmarkedet, er dog undtaget. Med forslaget vil regeringen begrænse udenlandske dimittenders adgang til dagpenge for nyuddannede.

Regeringen mener, at unge skal have bedre mulighed for tilknytning til arbejdsmarkedet under deres studietid. Det skal ske ved at øge det månedlige fribeløb, som der kan tjenes ved siden af ens SU, med 4.000 kr. om måneden. I dag er fribeløbet på 13.711 kr. per måned.

Ritzau